Avto
235 ogledov

V asistenco je lahko vključen tudi odvetnik

Asistenca na cesti Jaka Dimc
Pomoč na cesti. Vse zavarovalnice pomagajo tudi v primeru okvare ali nesreče v tujini. Nekatere pri tem plačajo prenočišče v hotelu.

Avtomobilska asistenca, ki vam bo na primer na kraj prometne nesreče, okvare ali kraje dostavila nadomestno vozilo, vas bo stala okoli 20 evrov.

Katere storitve so vključene v to ceno, je odvisno od zavarovalnice. Večinoma gre za pomoč na cesti, vleko in reševanje vozila, prevoze ljudi, nadomestno vozilo, namestitve ljudi v hotelih, dostavo rezervnih delov ali goriva in založitev sredstev za stroške popravila, včasih tudi kritje stroškov odvetnika v primeru kazenskega pregona ali kritje stroškov vrnitve posmrtnih ostankov.

Odvisno je tudi od tega, ali boste plačali osnovni paket avtomobilske asistence ali katerega dražjega. Pri Triglavu na primer v osnovnem paketu ponujajo stroške vleke ali prevoza vozila do 500 evrov, v paketu plus do 1.500 evrov, v paketu comfort pa so pokriti vsi stroški.

V tujini enako kot doma

Večina zavarovalnic zagotavlja, da v tem, ali morajo pomoč zagotoviti v Sloveniji ali tujini, ni razlike. “Obseg storitev je enak, razlika je v višini stroškov kritja,” pravijo na Generaliju. Večina jih dodaja, da se za način pomoči odločijo za vsak primer posebej. “Odvisno je od kraja dogodka, časa, števila oseb, tipa vozila, obsega poškodb vozila in od tega, v kolikšnem času je mogoče vozilo popraviti,” pojasnjuje David Kastelic, član uprave Zavarovalnice Maribor, in dodaja, da splošnega pravila, ali je vozilo ceneje popraviti v tujini ali ga z vleko pripeljati domov, ni.
“Ker asistenca na primer ponuja kritje stroškov vleke do najbližjega pooblaščenega servisa, je to pogosto cenejša možnost kot vleka vozila do domačega kraja, sploh če ta ni blizu. Pri zadnjem pogosto nastopi tudi omejitev pri stroških vleke, saj asistenca običajno ne ponuja vleke za neomejeno višino,” pravijo na Generaliju.

Pri Triglavu pojasnjujejo, da manjše okvare in nesreče načeloma rešujejo v tujini, ob hujših nesrečah pa se vozilo prepelje v Slovenijo. Dodajajo, da so storitve do predvidenih limitov krite iz zavarovanja, če pa stane več, zavarovalnica založi denar do vrnitve upravičencev domov: “Stranka tako po navadi plača le strošek popravila vozila, če to ni krito iz njenih preostalih zavarovanj.”

AMZS na primer manjše okvare odpravi na terenu, pri večjih okvarah ali nesrečah pa vozilo odpeljejo na ustrezen servis, pojasnjuje Vojko Hlupić. Popravil v delavnicah in rezervnih delov ne krijejo, strankam pa svetujejo, naj avto popravijo v tujini, saj bodo tako hitreje prišle do avtomobila. Je pa to dražja možnost, priznavajo in dodajajo, da gre pri tem za individualno odločitev stranke.

Primerjava cen

Razlika. Osnovna avtomobilska asistenca stane od petih evrov, pravijo na Generaliju in dodajajo, da je višina premije odvisna od “obsega izbranega kritja”. Pri Triglavu na primer asistenca za renault clia stane 22,60 evra, asistenca plus pa sedem evrov več. Pri zavarovalnici Grawe je premija enotna, in sicer 19,50 evra, osnovno članstvo pri AMZS pa stane 40 evrov; članstvo plus, ki zajema tudi tujino, stane 63 evrov.

Kje največ vozite?

Nasvet. Ko se boste odločali, katero avtomobilsko asistenco izbrati, najprej premislite, ali se vozite pretežno po Sloveniji ali tudi v tujini, ker imajo zavarovalnice pripravljene različne ponudbe. Prav tako imate na voljo osnovno asistenco in dražje različice, ki na primer krijejo tudi stroške, če boste natočili napačno gorivo.

Reševali v Maroku

Posebnosti. Posebnih primerov reševanja zavarovancev zavarovalnice niso imele. Na AMZS so na primer lani pomagali članu v Maroku. Nikjer niso razkrili niti, koliko je stala najdražja pomoč na cesti. Pri Zavarovalnici Maribor so povedali le, da je bil najvišji znesek “v višini celotne zavarovalne vsote za kaskozavarovanje vozila najvišjega cenovnega razreda”.

Komentarjev 7
  • AlexG 23:06 08.julij 2012.

    Adriatic-SlovenicaŽal pogodbeni rent-a-car ni imel primernega vozila takoj na zalogi. Sem z obale in če bi želel isti razred (pokvaril se mi je S-max), bi ga morali pripeljati z LJ. Tako sem dobil VW Polo, kar mi je ...prikaži več bilo celo boljše.Sem pa glede na nekaj slabših izkušenj z zavarovalnicami tokrat bil pozitivno presenečen.

  • sprehajalec 22:00 08.julij 2012.

    Zgleda, da dobiš nadomestni avto na to, kako izgledaš.

  • KOJAK 21:37 08.julij 2012.

    Katera zavarovalnica?