Avto
44 ogledov

V avtomobilu ni demokracije

Ne morem si pomagati, res moram potrobiti! Žurnal24 main
Poglobljena raziskava, ki so jo pred začetkom šolskega leta opravili na AMZS je pokazala, da je veliko staršev še vedno malomarnih pri prevozu svojih otrok. Pri AMZS še opozarjajo, da smo na otroke v prometu pozorni le prvi teden šole, potem pa na njih pozabimo.

Z začetkom šolskega leta se spet odpirajo vprašanja o varnosti otrok v cestnem prometu.

Generalni sekretar AMZS Robert Štaba je opozoril na problematiko v Sloveniji: "Vozniki so na otroke pozorni le prvi teden ali prva dva tedna ob začetku šolskega leta, nato pa pozabijo, da ti isti otroci hodijo v šole in vrtce čez vse leto. V tujini varovanje čez vse leto poznajo že vrsto let, zato bi morali sredstva nameniti prostovoljcem, ki uro, dve, ali tri skrbijo, da otroci vsak dan varno pridejo v šolo ali vrtec.“

Že zaviranje lahko povzroči poškodbe

Otrok v avtomobilu | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Glavni inštruktor varne vožnje AMZS Brane Legan izpostavlja malomarnost staršev, ki prepogosto popuščajo otrokom: "V avtomobilu ni in ne sme biti demokracije. Ugotavljamo, da so starši malomarni pri uporabi ali neuporabi varnostnih pasov. Pogosto so otroci v otroških sedežih neprimerno pripeti, še več, niso redki primeri, ko otrok sploh ni v otroškem sedežu. Že zaviranje lahko poškoduje otroka, da ne govorimo o trku. Zavedati se je treba, da so otroci najbolj ranljivi.“

Ne da se jim premestiti avtosedeža

Leganove izjave so pri AMZS podkrepili z raziskavo o potovalnih navadah, ki so jo med 750 anketiranci naredili pred začetkom novega šolskega leta. Ugotovitve so pokazale, da vsak deseti starš med daljšimi vožnjami  otroku dovoli zapustiti svoj sedež, osem odstotkov staršev otroke večkrat prevaža v naročju, osem odstotkov staršev otroka prevaža na prednjem sedežu, če si otrok tega želi, 11 odstotkov voznikov občasno pelje otroka brez stolčka ali jahača, ker je stolček ali jahač v drugem avtomobilu, devet odstotkov staršev pa dovoli, da otroci med vožnjo ležijo na zadnjem sedežu. "Starši se ne zavedajo tveganja. Že, če je otrok nepravilno pripasan, so lahko posledice hude, kaj šele, če ni. Fizikalni zakonu so kruti," dodaja Štaba.

Prva dva tedna bo nadzor poostren

Na Generalni policijski upravi pravijo, da je varnost v prometu pomembna vso leto, a bodo policisti med 1. in 12. septembrom vseeno bolj prisotni v okolici šol in vrtcev.

V okolici šol bodo policisti izvajali poostren nadzor prometa (kontrola hitrosti in umirjanje prometa). Peverjali pa bodo tudi opremljenost otrok z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi.

Kaj storiti pred začetkom šolskega leta?

Policisti svetujejo, da otroke seznanite s potjo v šolo in nazaj in jim predstavite oziroma z njimi obnovite pomen barv na semaforju. Če bodo v šolo hodili sami, naj pot v šolo in nazaj poznajo na pamet. Vedeti morajo, da najkrajša pot ni vedno najvarnejša, zato naj na svoji poti izbirajo označene ali semaforizirane prehode za pešce, nadhode oziroma podhode; pravilno naj hodijo po pločniku ali ob robu ceste, če pločnika ni.

Otroke podučite jih s pravilno hojo po pločniku in cesti, kjer pločnika ni. Prav tako obnovite pravila prečkanja ceste. "Pojasnite jim, naj se vedno ustavijo na robu ceste; se pred prečkanjem ceste prepričajo, da imajo prosto pot (s pogledom levo, desno in še enkrat levo) in jo prečkajo na prehodu za pešce,“ svetuje Bojan Kos s kranjske policijske uprave.

Rolerjev, skirojev, rolk ipd. prevoznih sredstev na cesti ni dovoljeno uporabljati, je pa njihova uporaba pogojno dovoljena na pločnikih – uporabniki teh sredstev ne smejo ogrožati ali ovirati pešcev, peljejo pa se lahko samo tako hitro, kakor hitro hodijo pešci.

Preberite še komentar: Da bi idilična pot v šolo le trajala malo dlje

Komentarjev 7
  • mph 08:17 01.september 2014.

    Zgoraj je bilo za spenjaca odgovor, se pa strinjam tudi z mijaliza, bi pa vendarle rekel, da je nekaj hudo narobe s starši, če jih njihovi otroci nekam pošiljajo ali preklinjajo. Osebno sem bil vedno za pogovor, ker je to ...prikaži več edina zdrava rešitev na daljši rok, je pa res, da vse ne more biti dovoljeno in da je potrebno postaviti meje.

  • mph 08:15 01.september 2014.

    Moji starši so bili na srečo čisto drugačni. :-) Drugače pa se strinjam sicer tako s tabo ...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:21 30.avgust 2014.

    "- 31 odstotkov odraslih se pripenja tudi na zadnjih sedežih,"Samo? Nism vedu da nas je takih tok mal.