Avto
1222 ogledov

V BTC bo vozil shuttle brez voznika

Navya
V Sloveniji se bo prvič zgodilo, da bo po cesti zapeljal popolnoma samovozeč avtomobil.

V petek bodo lahko izbranci prvič v Sloveniji preizkusili, kako je, če se voziš v v popolnoma samovozečem vozilu. Po BTC bo namreč vozil shuttle Navya, ki je 100 odstotno samovozeče in električno vozilo. Po BTC Cityju se bo lahko naenkrat zapeljalo kar 15 potnikov. "Brez voznika, samo tehnologija prihodnosti je tista, ki bo poskrbela za premik v prostoru," napovedujejo organizatorji dogodka Dan prihodnosti v BTC City Ljubljana.

BMW iNext AVTONOMNA VOŽNJA l.2021 Avto Avtomobili z avtonomno vožnjo ne bodo postali črno-beli

Vožnja po Ameriški ulici v BTC Cityju Ljubljana bo na voljo za vse obiskovalce in sicer med 9.00 do 12.00 in 13.00 do 14.00.

BTC je sicer nedavno najavil, da bodo postali središče ambicioznega projekta, ki se ponuja kot "živi laboratorij", njegova hčerinska družba AV Livig Lab pa je nosilec celotnega projekta. Prometno infrastrukturo in dnevni promet obiskovalcev v BTC, ki v konicah dosega tudi 45 tisoč vozil na dan z obiskom 21 milijonov ljudi na leto, bodo dali razvojnikom na razpolago za testiranje tehnologije avtonomne vožnje, kako se znajde pri najrazličnejših scenarijih srečevanja z drugimi udeleženci pri nižjih hitrostih (omejitev v BTC je 30 km/h).

Toyota yaris WRC TOYOTA V WRC Avto Toyota bo s pomočjo WRC reli dirkalnika razvijala avtonomno vožnjo

Seveda bi se moralo vsako takšno vozilo najprej izkazati v avtonomni vožnji v varnem okolju simulatorja, nato pa še na posebnem zaprtem poligonu, ki ga tudi nameravajo zgraditi in kmalu prvič testirati.

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 08:17 24.april 2018.

    V Mariboru pa vozi "maister" brez veze in dela zmedo med pešci . To je Fištravcev izum .