Avto
38 ogledov

V Fordih boste ponoči videli 800 metrov pred sabo

Fordovi prilagodljiv žarometi Ford
Pri Fordu so predstavili novo tehnologijo povezanov z žarometi, poimenovali so jo glare-free highbeam. Pri proizvajalcu vozil pravijo, da lahko vozniki avtomobilov opremljenih s to tehnologijo brez skrbi vozijo z dolgimi lučmi, saj žarometi ne slepijo voznikov, ki vozijo nasproti.

Gre za svetila, ki so sposobna v popolnosti spreminjati svetlobni snop in se v vsakem trenutku prilagajajo tako drugim vozilom v prometu, kot pešcem.

Dolge luči brez bleščanja so kot dopolnitev Fordovega sistema prilagodljivih žarometov, ki kót žarometov in intenzivnost prilagaja različnim dejavnikom, vključno s hitrostjo, svetlobo in zasukom volana. In sicer do oddaljenosti 800 metrov.

Rezultat je boljša vidljivost, saj voznik vidi cesto daleč pred sabo, hkrati pa z novimi dolgimi lučmi brez bleščanja voznikom ne bo treba ročno zasenčiti luči, saj sistem samodejno blokira tisti del svetlobnega snopa, ki bi sicer slepil druge uporabnike v prometu.
 
Kako tehnologija deluje v praksi, si poglejte v priloženem videu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.