Avto
2725 ogledov

V Fordu spregovorili o usodi mondea

Ford Mondeo Vignale Anže Petkovšek
Bo še ostal?

Konec aprila je Ford Motor Company predstavil načrt prestrukturiranja, ob uresničitvi katerega želijo znižati stroške in povečati dobičkonosnost. To med drugim pomeni, da ne bodo pa več investirali v razvoj naslednjih generacij večjih limuzin, kot sta fusion in taurus. Prav na modelu fusion pa temelji prihodnost mondea, ki so ga mnogi pokopali. Upravičeno? Pri Fordu so spregovorili.

Do leta 2022 naj bi pri Ford Motor Company zmanjšali odhodke kar za 21 milijard evrov, čeprav so še lansko jesen v takratnem načrtu predvidevali za polovico manj ambiciozen načrt. Del novega načrta, za katerim stoji še sveži generalni direktor Jim Hackett, je tudi odločitev, da bodo v Severni Ameriki praktično prenehali prodajati svoje limuzinske modele, čeprav je bila ravno ta kategorija vozil skozi desetletja ena najbolj značilnih za znamko.

Ford Mustang Bullitt Na premieri Avto Na premieri: Ford nam je pripravil hollywoodsko presenečenje

Mnenja so namreč, da so ameriški kupci v zadnjih letih spremenili navade in jih danes zanimajo predvsem športni terenci in poltovornjaki, s katerimi Ford kuje največje dobičke. Zato bo poleg teh dveh kategorij vozil Ford odslej v ZDA in Kanadi prodajal le še dva modela - športnega kupeja mustanga in križanca focus active, nekoliko nabuhlo različico focusa. Ne bodo pa več investirali v razvoj naslednjih generacij večjih limuzin, kot je fusion. Odtegnitev sredstev za fusiona, tako so sklepali mnogi tuji mediji, zelo verjetno pomeni, da je hkrati zapečatena usoda nam znanega mondea. V svoji zadnji 5. generaciji je bil mondeo namreč le še nekoliko preoblikovan ameriški fusion.

Ford mondeo | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Golf, pazi se! Avto Ford predstavil avto, ki bo spremenil pravila igre

Srednje velike limuzine in karavani na stari celini ostajajo v senci vozil SUV. Lani je bilo po podatkih LMC Automotive sicer prvič registriranih 540 tisoč tovrstnih vozil. Za letos analitiki za razred srednje velikih limuzin in karavanov napovedujejo desetodstoten padec prodaje. Analitiki napovedujejo, da bo njihova letna prodaja do leta 2021 padla pod 400 tisoč vozil na leto. Vodilni v Evropi je VW z modelom passat, sledijo škoda superb, opel insignia in ford mondeo. Dobro gre arteonu, ki je z obliko bolj kupe kot limuzina, podoben recept pa so ubrali tudi pri Peugeotu, ki bo kmalu k nam pripeljal novo generacijo modela 508.

Pri Fordu so se po več mesecih molka sporočili, da stojijo za mondeom. Zanikali so pisanje The Sunday Timesa, da bodo zaustavili proizvodnjo in pojasnili, da bodo avto posodobili, ne ubili.

Ford EcoSport Avto Ford ecosport še dodatno zakompliciral izbiro novega avtomobila

Mondeo ostaja del naše osrednje strategije v Evropi. Konec leta bomo predstavili posodobljenega, so v ponedeljek zapisali iz podjetja. A to je bilo znano že ob najavi, da ukinjajo fusiona. "Mondeo bo dobil nove motorje, spremembe bodo tudi na zunanjosti in v notranjosti, pričakujete lahko tudi posodobitve na liniji hibridne izvedenke," so zapisali v izjavi za javnost.

Ford mondeo | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Tesla model3 Avto Šef Forda duhovito zatrl Teslo

Pri Fordu niso niti z besedo omenili naslednje generacije mondea. Automotive News Europe je pred kratkim pisal, da bo naslednja Fordova limuzina velikosti mondea električni avtomobil, ki ga bodo proizvajali na Kitajskem.

WRC reli po Finskem Avto V boksih Fordovih WRC dirkalnikov

Statistika podjetja Ardi navaja, da je mondeo 3. najbolj pogost Fordov model v Sloveniji, tretnuno jih je regisriranih krepko več kot 5.000. 

Florjan Rus Avto Slovencu so v roke zaupali tri 900 tisoč evrov vredne ford fieste

V zadnjih mesecih se veliko ugiba o spremembah pri Fordu v Evropi, da je tu potrebna znatna preobrazba za doseganje ciljev, ki so osredotočeni na zmanjšanje stroškov in izboljšanje učinkovitosti. Sindikat, ki zastopa Fordove delavce v tovarni motorjev v Bridgendu in Dagenhamu v Veliki Britaniji pritiska na Ford po dodatnih naložbah, ki bi zagotovile njihovo delovanje tudi v prihodnje. Pri podjetju so prav tako zavrgli trditve The Sunday Timesa, da razmišljajo o ukinitvi enoprostorcev galaxyja in S-maxa, ki jih proizvajajo v španski tovarni v Valencii skupaj z modeloma kuga in connect. V tovarni je zaposlenih 3.480 ljudi.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.