Avto
146 ogledov

V Pariz le z avtomobilom, novejšim od leta 2000

Onesnažen Pariz EPA
V Parizu so zaradi velikega onesnaženja prepovedali vožnjo z vozili z dizelskimi motorji, ki so bili registrirani pred letom 2000. Po novih pravilih morajo imeti vsi avtomobili barvne nalepke, na kateri je označenih šest kategorij, vključno z letom proizvodnje avtomobila, energetsko učinkovitostjo in količino izpušnih plinov vozila.

Mnogi prebivalci Pariza imajo težave z napadom kašlja, draženjem oči in izcedki iz nosu, za to pa krivijo onesnažen zrak zaradi prometa.

Novi "Crit'Air" sistem vsakemu vozilu z dizelskim motorjem in nalepko "petega nivoja" sive barve nalepljene na vetrobranskem steklu, kar nakazuje na to, da je bilo izdelano med leti 1997 in 2000, prepoveduje vožnjo po ulicah francoske prestolnice. Okoli šest odstotkov od 32 milijonov vozil v Franciji spada v to kategorijo.

Vozila registrirana pred letom 1997, tovornjaki in avtobusi proizvedeni pred letom 2001, ne spadajo v nobeno kategorijo, kar pomeni, da se sploh ne smejo pojaviti na ulicah Pariza od ponedeljka do petka med 8. uro zjutraj in 20. uro zvečer.

Prepoved tudi za novejše dizelske avtomobile

Onesnažen Pariz | Avtor: EPA EPA
Pariška županja Anne Hidalgo je dejala, da upa, da bi dosegla enako prepoved za vozila z rjavo nalepko proizvedena med leti 2001 in 2005. S tem ukrepom bi prepovedali vožnjo kar 14 odstotkom vozil v francoskem voznem parku.

Nova zakonodaja je nujna, saj so v Parizu in še nekaterih drugih mestih v zadnjih dveh mesecih izmerili rekordno onesnaženost s škodljivimi plini. Hidalgova je poudarila, da želijo z nalepkami voznike ohrabriti, da spremenijo svoje navade v prevozu, s tem ukrepom pa bi tudi zmanjšali število prometnih nesreč.

Zaradi gostega prometa se nad Parizom pogosto kopiči sivkasta meglica, ki postaja vse večja skrb za lokalne zdravstvene oblasti. Ponudba brezplačnega javnega prevoza v času prekomerne onesnaženosti je do zdaj prinesla le omejen uspeh. Oblasti so poskušale omejiti promet tudi na podlagi registrskih tablic, a je bil to za policijo velik zalogaj.

Barvne kodirne nalepke naj bi olajšale delo in kaznovanje prekrškarjev. Županja je tudi povečala ceno parkiranja, prepovedala brezplačno parkiranje ob sobotah in v času počitnic v mesecu avgustu.

"Onesnaženost prav zares občutimo. Imam majhne otroke in vplive onesnaženja vidim na njihovih laseh in koži. Škoda, da v Parizu, ki ga imenujejo tudi mesto svetlobe, ne moremo odpraviti te težave," je za Reuters povedala prebivalka Pariza Marie, drugi Parižan Henriette Robine pa je dodal: "Nikoli nisem kašljal. Zdaj pa imam napade kašlja, teče mi iz nosu. To res ni lepo."

Komentarjev 4
  • Pepe007 09:50 26.januar 2017.

    Lahko pričakujem, da se bo dalo starejša vozila poceni dobiti iz Francije. Sicer je za 17+ staro vozilo je čudno, da se še vozi.

  • OneCent 14:06 25.januar 2017.

    A ti razumeš hec in zakaj ne ?!

  • Skippy 13:25 25.januar 2017.

    Vi pa vaše prepovedi. Vse mogoče je že prepovedano, pa vsakokrat najdete še nekaj novega.