Avto
72 ogledov

Francozi drastično kaznovali lastnike starih avtomobilov

Promet v Parizu EPA
Parižani imajo velike težave z onesnaženjem. Mestne oblasti so že večkrat sprejele različne ukrepe za zmanjšanje onesnaženja. Nazadnje 8. maja, ko so slavno avenijo Elizejske poljane (Champs-Élysées) zaprli za promet. Novi ukrepi so še bolj drastični.

Zaradi hude onesnaženosti so v Parizu preizkusili več modelov, na primer, da so za en dan zaprli določene meste četrti za promet, da so na določen dan lahko po centru mesta vozila le vozila z lihimi, drugi dan pa s parnimi številkami na registrskih tablicah. Zadnji načrt je vključeval zamisel, da bodo eno nedeljo v mesecu v popolnosti prepovedali vožnjo po aveniji Elizejske Poljane. To se je prvič zgodilo 8. maja. Dolgoročni cilj pariških oblasti je, da bodo do leta 2020 prepovedali vožnjo avtomobilom z dizelskimi motorji.

Ukrepe bodo zaostrovali

Korak k uresničitvi cilja predstavlja zadnji sprejeti ukrep, ki določa, da bodo od 1. julija letos za osebne avtomobile registrirane pred letom 1997 in motorna kolesa registrirana pred letom 2000, prepovedali vožnjo v centru mesta.

Francoski Le Monde piše, da bodo vse avtomobile opremili z barvnimi nalepkami, oziroma vinjetami, in jih razdelili v šest kategorij. Inšektorji bodo na ta način takoj prepoznali v kateri razred onasnaževalcev prometa sodi določeno vozilo. Francozi ocenjujejo, da bo prepoved prizadela vsaj 10 odstotkov vozil.

Embargo bodo s časoma zaostrovali, leta 2021 pa bo dovoljeno po cesti voziti le vozilom, novejših od leta 2011. Francoski časnik piše, da ne bo presenečenje, če se za podoben korak odločijo tudi druga francoska mesta.

Komentarjev 4
  • Snežinko 09:40 05.junij 2016.

    Kje pa piše, da za starodobnike ti ukrepi ne bodo veljali?

  • vzev 10:49 03.junij 2016.

    Bom pač moral počasi kupiti kakšnega starodobnika, za tiste ti ukrepi ne bodo veljali. Rajši se bom vozil v 40 let starem avtu, kot pa da bi moral voziti novega električnega.

  • popokatopetl 09:12 03.junij 2016.

    "leta 2021 pa bo dovoljeno po cesti voziti le vozilom, novejših od leta 2011" So popravli? Itak je še vedno nesmisel, ker dizli ki jih prodajajo danes še vedno LEGALNO dejansko onesnažujejo povprečno ca 10x več od uradnih ...prikaži več EURO limit in tega nihče ne nadzira. Nekaj naj bi se končno premaknilo čez tri leta, ampak še za takrat so si izgovorili odpustke in bodo lahko onesnaževali 2x več od limit. Če avtoindustrija ne zna zadeve uredit hitreje, bi bilo bolje, da v centru Pariza dizle enostavno prepovejo do takrat ko bodo dosegali limite.