Avto
31 ogledov

Dizlom šteti dnevi

Pariz Reuters
Kandidati za župansko funkcijo v Parizu so si enaki: dizelski motorji so slabi.

Tekma za župansko mesto v Parizu se bliža vrhuncu, bitka za stolček pa se bije tudi na škodljivih izpustih vozil. Prav veliko onesnaženje je prisililo oblasti v Parizu da so pred kratkim po francoski prestolnic za en dan uvedli sistem vožnje par-nepar.


Umazani dizelski motorji so v hipu postali osovražena tema v Parizu. Prva favoritinja za župansko mesto Anne Hidalgo, sicer namestnica zdajšnjega Župana Bertranda Delanoea, je dejala, da je treba iz Pariza umakniti prevozna sredstva z dizelskimi agregati in da bo, če bo izvoljena, promovirala uporabo električnih avtomobilov.

Svojo nasprotnico v tekmi za županski stolček Nathalie Kosciusko-Morizet je obtožila, da je prav ona poskrbela za rast prodaje dizelskih agregatov, ko je bila še ministrica za okolje v vladi premierja Nicolasa Sarkozyja.

Leta 2008 je namreč prodaja dizelsko gnanih vozil v Franciji poskočila na 77 odstotkov skupne prodaje vozil, hkrati pa je dizelsko gorivo v Franciji za 20 centov na liter cenejše od bencina.

Mourizetova se je že odzvala in Hidalgovi očitala, da je ona kriva, da se po Parizu vozijo dizelski avtobusi, ki bodo na cestah vse do leta 2027.

Komentarjev 4
  • maresem 16:55 30.marec 2014.

    Ti pa si prerok... živinoreja... mislim, no comment. Teslo!

  • mph 03:28 30.marec 2014.

    Malo si poglejte uradne podatke in statistike ... verjetno več kot vse ostalo skupaj onesnažuje z izpusti toplogrednih plinov ŽIVINOREJA. Po mestih in naseljih je bistveno bolj moteče kurjenje na premog in drugo svinjarijo. Čeprav bi bilo seveda bolje brez ...prikaži več dieslov, bencinarjev, ... in sploh vsega na FOSILNA goriva, bi bolj težko brez tega preživeli, brez živinoreje pa bi bilo samo za prilagodit prehrambene navade. In ljudje bi bistveno bolj zdravo živeli.

  • DasAuto 17:26 29.marec 2014.

    dokler se ljudje ceneje z dizli vozimo, ni za pričakovat drugačnih trendov