Avto
378 ogledov

V "Savcu" konec tedna BMX spektakel

1/17
Urša Drofenik
Šport, ki je nastal na opuščenih motokros progah, postal svetovni fenomen in eno glavnih gibanj akcijskih športov, je danes tudi olimpijski šport s kar dvema disciplinama.

BMX je ena najbolj atraktivnih in hkrati tudi razgibanih disciplin kolesarstva, ki ima svoj dom tudi v slovenski prestolnici. Ta bo v soboto in nedeljo gostila največje BMX tekmovanje v Sloveniji.

Ljubljana je mesto športa, prav v njenem centru pa že desetletja kraljuje (resnici na ljubo je dlje časa tudi životarila) BMX proga za “originalno” disciplino tega športa - Race. Šport je nastal na zapuščenih motokros progah v Kaliforniji v 70-ih letih prejšnjega stoletja, zato pa je dirkanje že od začetka podobno motokrosu.

 | Avtor: Anže Furlan Anže Furlan

BMX Ljubljana v ljubljani Šport V Ljubljani boste lahko noreli po BMX progi

Tekmovanja BMX Race so sprva zajela Ameriko - domovino skoraj vseh akcijskih športov - z novimi disciplinami in globalnimi zvezdniki pa je BMX osvojil celoten planet. Po bumu v osemdesetih je sledilo upočasnjevanje rasti, a privlačnost tekmovanj, kot so X-Games, ter razvejanje v številne zvrsti je ohranila šport tudi v času upadanja popularnosti “nad gladino”, pravi razcvet pa je znova sledil z uvrstitvijo discipline BMX Race na program olimpijskih iger. To se je zgodilo leta 2008 v Pekingu, prihodnje leto v Tokiu pa bomo priča še prvi olimpijskem tekmovanju v disciplini BMX Freestyle. Brez slovenskih tekmovalcev … za zdaj!

 | Avtor: Anže Furlan Anže Furlan

BMX London olimpijske igre 2012 Šport BMX – gladiatorski šport

Začetek v Mariboru, sledila je Ljubljana

V Mariboru so BMX progo zgradili leta 1987, in na istem mestu je eden izmed epicentrov tega športa še danes. Ljubljana je morala počakati nekaj let in v začetku devetdesetih dobila progo na križišču Linhartove ceste in Stolpniške ulice. Navdušenci so zgradili za svoj čas odlično progo in organizirali tudi mednarodna tekmovanja, točne podatke o tistem obdobju pa je zelo težko poiskati. Verjetno se marsikaj skriva v arhivu Toneta Stojka, ki je v svoj objektiv ujel največ zgodovine BMX dirkanja v naši državi. Njegov sin Simon Stojko Falk pa je bil kar trikrat svetovni prvak (in še trikrat podprvak) v disciplini flatland. Tradicija se nadaljuje in Simon svoje znanje prinaša tudi na sina Maka, ki je med najhitrejšimi mladimi tekmovalci.

 | Avtor: Anže Furlan Anže Furlan

Kyle bennet Šport V prometni nesreči umrl pionir BMX

Obdobje zatišja

Po obdobju rasti v začetku devetdesetih je zanimanje za BMX upadlo in proga ob Linhartovi je bila vedno bolj zapuščena in brez prave vizije. Bilo je več poskusov obnove, a vedno je nekako zmanjkalo prave volje. Stvari so se začele obračati leta 2006, ko je upravljanje proge prevzelo Kolesarsko društvo Rajd, in začela so se temeljita obnovitvena dela, organizacija prireditev ter postavljanje različnih programov za mlade. Šok za sceno je prišel z novico o gradnji podzemnega zadrževalnika za meteorne vode, a po dogovoru z mestom Ljubljana so nastali načrti za novo progo na istem mestu in začela se je moderna doba, proga pa je dobila ime BMX Park Ljubljana. Na progi se je obrabilo neskončno veliko lopat in grabelj, da je prišla v današnjo stanje, ko so vse bande in štartna ravnina asfaltirane, nad ciljno črto pa stojijo hidravlična štartna vrata. Vozna površina se še vedno utrjuje in ureja “na roke”, mirno pa lahko rečemo, da je urejena zgledno. Proga omogoča izvedbo tekmovanj pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze UCI in prav to se bo prvič zgodilo to nedeljo na dirki BMX Race Ljubljana Powered by Toyo.

 | Avtor: Klemen Humar Klemen Humar

BMX Park Ljubljana

Na mestu BMX proge iz 80-ih let prejšnjega stoletja je nastala sodobna BMX proga s profesionalnimi štartnimi vrati Pro-Gate, asfaltirano štartno ravnino in bandami, dvema linijama (pro & sport) ter rednim izvajanjem programov - kolesarska šola, tečaji, treningi in seveda prireditve. BMX Park Ljubljana je del športnega parka Savsko naselje na križišču Linhartove ceste in Stolpniške ulice. BMX Park Ljubljana upravlja Kolesarstvo društvo Rajd. 

Z BMX-i po kajak progi v Tacnu Video Slovenija Z BMX-i po tacenski kajak progi

 | Avtor: Grega Stopar Grega Stopar

Mladi Slovenec, ki podira mejnike

Nedavno smo dobili zmagovalca svetovnega pokala v disciplini BMX Freestyle. To je v mladinski kategoriji uspelo mlademu Jaki Remcu, ki podira nove mejnike in nas postavlja na mednarodni zemljevid discipline. Jošt Ložar pa kraljuje v kategoriji otrok starosti 9 in 10 let, ter se spogleduje z najboljšimi v evropskem pokalu. Jaka in Jošt sta le dva predstavnika nove generacije, ob njiju pa se s športom - v vseh mogočih disciplinah - resno ukvarja še na desetine mladih. Nekateri vozijo BMX izključno za zabavo, drugi imajo tekmovalne ambicije, tretji bodo dobili odlično podlago za kasnejše dirkanje z gorskimi ali cestnimi kolesi. Našli jih boste na BMX progi ob Linhartovi, v ponovno zgrajenem parku Urban Roof, skokih Kila Skute, na skate parkih po mestu in seveda številnih ulicah in ploščadih. In kdo izmed teh mladih bo morda nekoč zastopal Slovenijo tudi na olimpijskih igrah - na Japonskem še ne, morda pa že kmalu za tem.

 

Komentarjev 1
  • Rachel_Montague 16:53 14.junij 2019.

    Google je plačal za vsak teden na spletu od doma od 4000 do 9000 euros.i so prejeli prvi mesec 20974 € in 29485 € v zadnjem mesecu plače od Googla in delam 2 do 4 ure na dan v prostem ...prikaži več času. To je res prijazno do uporabnika in tako sem vesela, da sem izvedela za to. Preberite več na tejj strani ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob98.Com