Avto
27 ogledov

V spomin Tesli bo primaknil milijonček

Elon Musk EPA
Elon Musk, lastnik Tesla Motors, bo za muzej pionirja na področju električne energije Nikole Tesle, segel v lasten žep.

Lastnik avtomobilskega podjetja Tesla Motors Elon Musk je obljubil, da bo za muzej prispeval milijon dolarjev (730.000 evrov) in povrhu še postavil polnilnico za akumulatorje električnih avtomobilov v mestu Shoreham v zvezni državi New York, kjer želijo postaviti muzej slavnemu hrvaškemu Srbu Nikoli Tesli.

Genij, ki je umrl brez pribite pare

Tesla se je rodil 10. julija 1856 v hrvaški Liki, leta 1884 pa se je preselil v ZDA, kjer je najprej delal za ameriškega izumitelja Thomasa Edisona. Kasneje je šel na svoje in v Shorehamu je imel enega od svojih laboratorijev Wardenclyffe, kjer je delal na brezžični komunikaciji. Umrl je leta 1943, reven, v hotelu na Manhattnu.

Tesla šele zadnjih nekaj let dobiva priznanja kot resnični pionir brezžične komunikacije in električne energije. Prizadevanja za obnovo Wardenclyffa v Teslin muzej je leta 2012 začel risar komičnih stripov Matthew Inman, ki je sprožil akcijo z naslovom Let's Build a Godddamn Tesla Museum (Postavimo že ta preklet Teslin muzej).

Zbral je 1,3 milijona dolarjev, kar je bilo dovolj za nakup propadajočega objekta, zdaj pa zbira še preostalih osem milijonov dolarjev, ki so potrebni za obnovo in odprtje muzeja.

Podjetje Tesla Motors, ki proizvaja drage električne avtomobile v Kaliforniji, nima nič z dediči izumitelja, ampak si je izbralo njegovo ime, da ga počasti. Musk je potrdil, da bo dal milijon dolarjev ravno na četrtkovo 158. obletnico Teslinega rojstva.

Komentarjev 1
  • Igor Đukanović 12:35 11.julij 2014.

    Žalostno je, da je Nikola Tesla moral čez lužo, ker doma v avstrijskem cesarstvu ni mogel uveljaviti svojih zamisli.