Avto
15545 ogledov

Dars voznike opozarja, kje bodo snežni zameti

Zdrs tovornjaka na snegu PU Kranj
Če imate na avtomobilu nameščene letne gume, v torek ostanite doma! Če imate zimske verige, pa preverite, ali so prave velikosti in ali jih znate pravilno namestiti na vozilo.

Pozor, vremenoslovci in cestarji opozarjajo, da snežilo do nižin. "Jutri bo povsem zimsko, če se odpravljate na pot, priporočamo, da preverite razmere na cestah Predvsem na prehodu med Notranjsko in Primorsko bodo tudi snežni zameti," opozarjajo na DARS.
Čeprav od 15. marca zimska oprema zakonsko ni več potrebna, pa spomnimo, da je zimska oprema še vedno obvezna v primeru zimskih razmer. Temperature še vedno niso poletne, vozišče je hladno in ima okoli 5 stopinj Celzija, zaradi česar so lahko zavorne poti daljše, tudi vožnja in oprijemljivost pnevmatik v zavojih še ne bo tako dobra, kot je bila z zimskimi pnevmatikami pri nizkih temperaturah.

Avto v mrazu Teh šest točk si velja zapomniti! Avto Kako voziti po poledici, da boste prišli na cilj

Veliko voznikov ima v prtljažniku snežne verige, vprašanje pa je, ali jih znajo namestiti na kolesa? Pri nakupu verig bodite pozorni na pravo dimenzijo. Na prodaj je več vrst snežnih verig, tudi tekstilne, ki jih je najlažje namestiti, a se lahko, če je snega premalo, strgajo. Pri verigah je ključno, da njihova velikost ustreza pnevmatikam na vozilu. Če imate pri hiši več vozil, ki jih ne uporabljate istočasno, je zato dobrodošlo, da kupite takšne verige, ki se bodo prilegale čim več različno velikim platiščem. Pri verigah je poleg tega pomembno, da jih je čim preprosteje namestiti.

Proti večeru se bo zmerno pooblačilo, ponoči bodo padavine zajele vso državo. Sprva bo deževalo, meja sneženja pa se bo do jutra v večjem delu države spustila do nižin, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V torek dopoldne bo snežilo, ob morju večinoma deževalo. Popoldne bodo padavine ponehale, oblaki se bodo trgali, nastalo bo nekaj snežnih ploh. V torek zjutraj in dopoldne bodo marsikje razmere povsem zimske. Na prehodu med Notranjsko in Primorsko bo veter prenašal sneg in gradil zamete.

V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastajale bodo krajevne snežne plohe. V četrtek bo sončno vreme z mrzlim jutrom. Zjutraj bo nevarnost pozebe.

Avto in zima led sneg praskanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Vožnja v dežju slabo vreme Slovenija Pozor, na cestah ogromno nevidnih voznikov

Z verigami le po snegu

Čeprav so na trgu tudi verige, ki omogočajo vožnjo tudi po samo razmočeni ali celo suhi podlagi, jih je dobro uporabljati le, če je na cesti dovolj snega. Vselej upoštevajte tudi na izdelku navedene hitrostne omejitve. Če klasične verige (tudi plastične) uporabljate po le razmočeni podlagi, jih lahko uničite, škodite pa tudi cesti in svoji denarnici, saj vas lahko policisti za tako vožnjo oglobijo. Če pri tem še ovirate promet, pa vam grozi visoka kazen.

Na prometno-informacijskem centru pa ob napovedanem sneženju opozarjajo, da je v zimskih razmerah, ne glede na datum, na vozilih obvezna zimska oprema.

Voznike tako pozivajo, da naj se na pot odpravijo, le če bo to nujno in z ustrezno zimsko opremo. Pred potjo je potrebno vozilo očistiti in se pozanimati o stanju na cestah, hitrost vožnje ter varnostno razdaljo pa je potrebno prilagoditi vremenskim razmeram. Obenem opozarjajo voznike, da naj ne prehitevajo plužnih skupin.

varnosni pas Avto Napaka, ki jo vozniki delajo v zimskem času

Tekstilne verige: natakne jih lahko vsak

Na trgu so poleg številnih klasičnih številne snežnih verig naprodaj tudi tekstilne snežne verige, ki omogočajo najlažjo namestitev. Tekstilne verige delujejo na principu suhega trenja. To pomeni, da se sneg ne prime na pnevmatiko, ampak sproti odpada z nje. Uporabne so na snegu in ledu, tako da je dovolj vlage za "podmazovanje" tekstilne verige, na zasneženi asfaltirani cesti pa ne bo prihajalo do velikega trenja. Tekstilne verige se po namestitvi med samo vožnjo samodejno centrirajo, zato ne povzročajo hrupa in vibracij. Maksimalna hitrost vožnje je omejena na 50 km/h, hkrati pa omogočajo boljše delovanje sistemom ABS in ESP kot klasične verige. Slabost je ta, da so manj trpežne, saj se v primeru, da ni dovolj snega, ali pri vožnji na makadamu, lahko hitro uničijo. Pri tekstilnih verigah moramo biti pozorni na dimenzijo, saj samo prave ponujajo pravilen oprijem in jih je mogoče natakniti varno in učinkovito.

Tekstilne verige | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Poledica Video Avto Video: Ko v Ankari pade nekaj centimetrov snega

Natikanje poteka v nekaj korakih, ki so vsaj po opisu preprosti, in traja kvečjemu od pet do deset minut.

1. korak: avto zaustavite na ravnem, kolesa pa obrnite skrajno v levo. Začnite natikanje na tekalno površino.
2. korak: verigo razprostrite enakomerno po celotni tekalni površini, ki ni v stiku s cestiščem.
3. korak: obrnite kolesa v drugo smer, saj boste tako tekstilno verigo lažje nataknili še na drugo stran pnevmatike.
4. korak: avto prestavite toliko naprej, da bo nepokrita površina pnevmatike prosta. Nataknite verigo še na to površino.
5. korak: verigo nataknite v celoti in poskrbite, da je razporeditev po tekalni površini enakomerna.
6. korak: preverite le še, ali je elastika, ki drži verigo, lepo razporejena in ali poteka čez platišče.
 

Komentarjev 6
 • Ender3 20:17 05.april 2021.

  kaj ima Hajdinjak in DARS jutri podaljšane praznike, ker deli samo napotke uporabnikom. Ne pomnim, kdaj so bili učinkoviti na delu.

 • Avatar Marjan Ješovnik
  Marjan Ješovnik 19:20 05.april 2021.

  V jeseni pri plus 15, je pa obvezna,če ne sledi kazen. Take imamo mi, svetovni fenomeni. Pol pa ni čudno ,da ljudje zakonov ne jemljejo resno.

 • la 19:09 05.april 2021.

  najboljše je ,da greš vsaj pol ure prej kakor greš ponavadi,pa brez slabih živcev