Avto
9 ogledov

V VB nihče ne bo držal volana

Avto brez voznika Profimedias
Britanska vlada se je odločila, da bodo lahko od prihodnjega leta na javnih cestah vozili tudi avtomobili brez voznika.

Trenutno je na Otoku to dovoljeno samo na zasebnih cestah. Vožnja z avtomobili brez voznika je sicer dovoljena že v ZDA.

Britansko ministrstvo za promet je sicer prvotno načrtovalo, da naj bi vožnjo z avtomobili brez voznika na javnih cestah dovolili do konca letošnjega leta. Prav tako so napovedali ustanovitev 10 milijonov funtov težkega sklada za mesto, ki bi lahko postalo testno mesto za omenjena vozila.

Velika Britanija želi na tak način poslati signal, da želi Otok postati vodilen v tovrstni tehnologiji, poroča britanski BBC.

Ameriški inženirji, vključno s skupino iz univerze v Oxfordu, so doslej že preizkušali avtomobile brez voznika. Prav zaradi pravnih in zavarovalniških vprašanj pa je bila doslej vožnja omejena samo na zasebnih cestah.

V ZDA je vožnja z avtomobili brez voznika dovoljena v Kaliforniji, Nevadi in Floridi. Samo Googlov avtomobil brez voznika je tam opravil več kot slabih 483.000 kilometrov. Google je tudi nedavno napovedal, da namerava izdelati 100 vozil brez voznika. Ob tem so že prestavili svoj prototip, ki nima volana ali pedal, samo gumb za start in stop. Google je svojo tehnologijo avtonomne vožnje posredoval tudi drugih podjetjem, kot so Toyota, Audi in Lexus, medtem ko BMW, Mercedes-Benz, Nissan in General Motors razvijajo lastne modele. Med novostmi je med drugim tudi avtomatizirano parkiranje.

Japonski proizvajalec avtomobilov Nissan je lani na avtocesti opravil prvo preizkusno vožnjo z avtomobilom brez voznika. V švedskem Gothenburgu pa so se odločili, da bodo tisoč volvom brez voznika dovolili vožnjo od leta 2017 dalje.

Ameriški politiki pa tudi drugi so že izpostavili varnost tovrstne vožnje. Tudi ameriška zvezna preiskovalna policija (FBI) je opozorila, da bi se lahko avtomobili brez voznika uporabljali kot "smrtonosno orožje".

Komentarjev 3
  • samo.jst 23:33 01.avgust 2014.

    Odlična zadeva! privat šofer, ki je vedno na voljo in zahteva le začetno investicijo ;)

  • vzev 09:53 31.julij 2014.

    Uporabna stvar samo za invalide in starejše osebe. Drugače pa rajši vozim sam.

  • Aleš Pevc DreamLab 09:03 31.julij 2014.

    Hehehe, saj je logično, britanci itak držijo volan na desni in če kdo potem so oni prvi, ki so upravičeni do brezvolanskega avta.