Avto
6004 ogledov

V ZDA eden največjih ljubiteljev yuga na svetu

Yugo
1/5
Osebni arhiv
V ZDA imajo svoj klub ljubiteljev Yuga, ki ima več kot 1.000 članov.

Večina Američanov v avtomobilskih anketah yuga redno uvršča med najslabše avtomobile vseh časov. Na internetu je kup šal na račun kultnega jugoslovanskega avtomobila, ki je bil tudi del številnih filmskih uspešnic v ZDA.

Bencinska črpalka Za poln rezervoar Avto Koliko "Jugoslovani" delamo za poln rezervoar

Vsi Američani niso takega mnenja. Art Hughes iz ameriške zvezne države Ohio šteje 77 let. Ko se je upokojil, je želel najti avtomobil, ki bi ga lahko restavriral in se z njim udeleževal zborov ljubiteljev starodobnih vozil.

V ZDA so konec 90. let prodali nekaj čez 140 tisoč jugov. Čeprav o njem kroži ve Pri nas Avto Koliko je še v Sloveniji jugov in stoenk?

Za razliko od tipičnega Američana, ki v takem primeru kupu avtomobile "Made in USA," se je Art odločil kupiti yuga. Prvega je kupil leta 2009. To je bil modri yugo letnik 1989 s samodejnim menjalnikom, kar je prava redkost celo za ameriški trg. 

Yugo | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Glavna zvezda

Tri leta kasneje je kupil še yugo cabrio iz leta 1990, ki je še bolj redek. V ZDA so jih prodali zgolj 70. Oba yuga je restavriral, rumenega pa podaril ženi. V svojo zbirko je kasneje dodal še yuga GV sport, enega zadnjih primerkov, ki je končal na ameriškem trgu.

Renault 4 katrca Najbolj popularni Avto 13 najbolj popularnih avtomobilov v nekdanji Jugoslaviji

Hughes je za vse tri avtomobile porabil okoli 25 tisoč ameriških dolarjev in prav nič mu ni žal. Pravi, da so njegovi avtomobili vedno glavna tema na zborih klasičnih vozil.

Zastava yugo Avto Nemški jugonostalgiki kupujejo vozila znamke Zastava

Yugo | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

V klubu je tudi mehanik Darrell Saunders iz Ohia, ki ima temno modri yugo iz leta 1987. V ZDA je v klubu ljubiteljev yuga trenutno vpisanih 1317 članov, stalno aktivnih je med 50 in 75 voznikov. Yuga so v ZDA prodajali med letoma 1985 in 1992, najbolj plodno leto je bilo 1987.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.