Avto
3037 ogledov

V ZDA obvezen pripomoček, kaj pa v Evropi?

Kamera za vzvratno vožnjo Žurnal24 main
Po vrsti tragičnih dogodkov bodo morali biti v ZDA vsi avtomobili opremljeni s kamero za vzvratno vožnjo. Kaj pa pri nas?

Vsi novi avtomobili, ki bodo na prodaj v ZDA, bodo morali imeti kamero za vzvratno vožnjo s prikazom slike na zaslonu vozila, s čimer bi se izognili morebitnim trkom. Novi zakon je stopil v veljavo pretekli teden.

Odvetniki, ki se borijo za varnejšo vožnjo trdijo, da bodo kamere v veliko pomoč pri izogibanju trkov s pešci, med njimi so pogosto otroci, saj jih vozniki pri vožnji vzvratno pogosto spregledajo. V ZDA sicer po podatkih, ki jih je navedel CNBC vsako leto umre okoli sto otrok in dvesto odraslih, ki jih med vzvratno vožnjo povozi avtomobil, še 12 tisoč ljudi je vsako leto poškodovanih. 

Vzvratna kamera in opozorilo na prečni promet | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Čeprav je ameriški kongres odločitev o obveznih kamerah v vozilih sprejel že pred desetletjem, pa se je po več letih odlaganja uveljavitve zakona ameriško Ministrstvo za transport leta 2014 odločilo, da bo avtomobilskim proizvajalcem dal še nekaj časa, da se pripravijo na to novost, ki bo podražila nove avtomobile. Veliko novih avtomobilov že ima varnostne pakete, ki vključujejo tudi kamero za pomoč pri vzvratni vožnji, zdaj pa jo bodo morali imeli tudi najcenejši avtomobili in bo del serijske opreme. 

Povprečna škoda pri nas med 300 in 400 evri

V Evropi takega zakona še ni na vidiku, čeprav smo že pred dvema letoma na zurnal24.si pisali, da je po podatkih naših zavarovalnic med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče na parkiriščih, povzročene z neposrednim dotikom neznanega motornega vozila so nezbranost, nepazljivost in nespretnost voznikov. 

Kamera za vzvratno vožnjo | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Povprečna škoda, ki nastane z dotikom neznanega motornega vozila, je med 300 in 400 evri, so takrat izračunali pri Tilii, kjer tako kot pri Triglavu na nove tehnologije v obliki parkirnih senzorjev in kamer za pomoč pri manevriranju gledali zelo pozitivno. Pri Triglavu so nam odgovorili, da je še vedno odločilen človeški dejavnik, a imajo tovrstne kamere lahko preventivni učinek, saj odvračajo oškodovance od uveljavljanja nepoštenih zahtevkov, hkrati pa dodajajo, da novejša tehnologija in sistemi lahko veliko pripomorejo k varnejši vožnji in posledično manjšim škodam. 

Kamera tudi v starejše avtomobile

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je povprečen slovenski avtomobil star več kot devet let, kar pomeni, da večina ne pozna naprav in sistemov, ki so v sodobnih vozilih že del standardne opreme. To pa še ne pomeni, da jih v svojih starejših vozilih ne morete imeti. Veliko sistemov lahko v vozila vgradite prek vmesnikov, tudi kamero za vzvratno vožnjo, ki se po navadi namesti na registrsko tablico na zadku, zaslon različnih velikosti, na katerem spremljate dogajanje za vozilom, pa v potniško kabino. Sistem (podobno kot pri serijsko vgrajenih kamerah za vzvratno vožnjo) lahko na zaslonu izrisuje tudi pravilno smer vihtenja volana za varno parkiranje. 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.