Avto
105 ogledov

V ZDA ugibajo: Bodo šole vožnje še potrebne?

Mazda CX-9
1/21
Mazda
Los Angeles gosti najpomembnejši salon vozil v Kaliforniji. Zanimiv je tudi za Evropo, saj premierno razkriva nekaj modelov, ki bodo kmalu tudi pri nas. Kljub temu je v ospredju tehnologija, najglasneje pa se govori o samovozečih avtomobilih.

Novinarka LA Timesa je tako na temo avtomobilskega salona v Los Angelesu zapisala, da najstnikom že v bližnji prihodnosti ne bo treba več skrbeli, ali bodo opravili vozniški izpit ali ne, saj bodo na cesti tako ali tako samovozeči avtomobili - poimenovali so jih "taksi avtoroboti". Vse več avtomobilistov, v Los Angelesu se je številnim s svojim konceptnim vozilom pridružila tudi Kia, že najavlja datume prihoda prvega serijskega vozila z vgrajenim avtopilotom, večina pa je že pokazala vsaj konceptna vozila.

Brez rok vozil tudi župan LA-ja

Kalifornija je zelo naklonjena samovozečim avtomobilom, po cestah svojo tehnologijo že testira Google, pa tudi Tesla Motors. V okviru salona je samovozeči avtomobil znamke Volvo preizkusil tudi župan Los Angelesa Eric Garcetti in bil navdušen. Povedal je, da bo čez deset let ključen datum za uvajanje samovozečih vozil v promet, čez 20 let pa bo to nekaj povsem normalnega. Los Angeles, ki se duši v prometu, naj bi samovozeča vozila zelo razbremenila, hkrati pa računajo, da se bo drastično znižalo tudi število prometnih nesreč. Ameriški storkovnjaki za promet trdijo, da je vzrok za prometno nesrečo v 60 do 70 odstotkih človeški faktor.

Številne novosti

V Los Angelesu je letos svetovno ali ameriško premiero doživelo 30 vozil, med najbolj pomebnimi serijskimi novostmi so kompaktni križanec infiniti Q30, ki bo tudi v Evropi tekmoval skupaj z BMW X1, mercedesom GLA in audijem Q3, nova generacija hyundaija elantre, mazda MX-9, za Evropo zanimiv model je fiat 124 spider, ki si platformo deli z mazdo MX-5. Porsche je predstavil caymana GT4 clubsport, VW je predstavil terenskega beetla dune, Mercedes prenovljeni dvosed SL in sedemsedežni športni terenec GLS, range rover evoque je na ogled kot kabriolet, Alfa Romeo ima v ZDA velike načrte z novim modelom giulia, Honda je predstavila kupejevski civic, Jaguar XE je dobil štirikolesni pogon ...

V fotogaleriji zgoraj razkrivamo vroče novosti iz Los Angelesa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.