Avto
357 ogledov

Vam ob gajbici na parkirišču zavre kri?

Gajbica na parkirišču Žurnal24 main
Po dežju rastejo gobe, po snegu pa gajbice na parkiriščih. A pozor, če si javni parkirni prostor lastite zase, vam grozi astronomska kazen. Policija ima več kot z gajbicami opravka z vročo krvjo. Stavbni upravitelj ima za bralce nasvet proti gajbicam.

Še posebej v teh zasneženih dneh, ko je iskanje parkirišč po mestih dodatno oteženo zaradi kupov snega, gajbice, škatle in različni drugi rekviziti kar "cvetijo". Z njimi želijo stanovalci bližnjih stanovanjskih blokov ali naselij rezervirati mesto za svoje vozilo, še posebej, če so morali parkirni prostor pred tem sami sčistiti snega in ledu. Posledično se je po spletnih forumih razvila pestra debata o "najboljših" ukrepih proti tovrstnemu početju. Eni predlagajo prijavo policiji, drugi fizični obračun z oviro ali celo kakšne bolj hudomušne prijeme, s katerimi da je mogoče spametovati "gajbičarja".

Zakon predpisuje astronomsko kazen

Če nekdo omeji dostop do parkirišča na svojem privatnem zemljišču, potem je to načeloma njegova pravica, a le če ne posega v pravice solastnika.

Drugače pa je, ko si nekdo "rezervira" javno parkirišče. Zakon o cestah glede tega v svojem 5. členu med drugim navaja, da je na javnem cestišču prepovedano "nasipati zemljišča ali nameščati kakršnekoli predmete, ki bi lahko ovirali ali onemogočali nemoteno in varno odvijanje cestnega prometa". Zagrožena kazen za tovrstno početje je vse prej kot majhna, saj znaša 1.000 evrov. Poleg policije je za posredovanje v takšnih primerih (javna parkirišča) pristojno tudi mestno redarstvo.

Zaradi gajbice na urgenco ali policijsko hlajenje

Policija statistike za "gajbičarje" sicer posebej ne vodi. Kot že omenjeno pa velikokrat prihaja do nesoglasij na zasebnih parkiriščih, denimo na blokovskih parkiriščih. Kri rada zavre, ko se srečata dva stanovalca, tisti, ki se že dlje časa trudi nekam stisniti svoje vozilo in tisti, ki je z gajbico ali škatlo zakoličil svoj teritorij. Takrat policija velikokrat vendarle posreduje, pojasnjuje Drago Menegalija iz Generalne policijske uprave: "Če smo obveščeni o takšnih dogodkih, glede na izkušnje največkrat posledično pride do prepirov, nedostojnega vedenja na javnem kraju ..., kar predstavlja prekrške zoper javni red in mir."

In kaj o uzurpaciji parkirnih mest pravijo pri eni od večjih družb v Ljubljani, ki vzdržuje in upravlja večstanovanjske zgradbe? "Če naletite na gajbico ali škatlo, jo enostavno primite in odnesite v smeti. Nihče nima pravice do takšnega početja."

Imate v vaši okolici gajbičarje? Pošljite nam fotografije prek spodnjega obrazca!

Komentarjev 15
  • mph 09:35 01.januar 2015.

    Se dogaja, da nekateri mislijo, da je javni parking njihov 365 dni v letu, neodvisno od snega. V naši soseski kar trije, ena s košarami, druga dva pa redno dvigata "vsilijvcem" vsaj brisalce (pri enem od teh je še sum ...prikaži več sicer na občasno praznjenje gum, ampak bi moral človek nastavit kamero, da evidentira).

  • Avatar Zala
    Zala 20:48 31.december 2014.

    Sem mislila, da se to ne dogaja več. Očitno se v zasneženih zimah miselnost Slovencev zoži na gajbico na očiščenem parkirnem prostoru. Ampak, ljudje, če ste kupili gajbo krompirja ali česarkoli že, morebiti ničesar in ste prazno gajbo dobili pri ...prikaži več zelenjavarju Hajrudina, še ne pomeni, da ste z gajbnim markiranjem, kot psi in mačke, kupili parkirni prostor.

  • JackD 20:08 31.december 2014.

    Sicer m zelo proti gajbičarjem. Vsaj tistim poleti. Ampak pozimi pa bi jih lahko dopustili. Punca živi v rožni dolini v Ljubljani in vidim, makostvari stojij. Mol itak očisti samo ceste pa še to tako, da gre ves sneg splužijo ...prikaži več v bokse. Potem skidaš sneg izpred svoje hiše in ti ga takoj zaparkira nekdo, ki živi tri hiše stran, ampak je prelen, da bi skidal pred svojo hišo, v zasnežen boks pa tudi ne bo parkiral. Aja parkirišče je pa itak od Mola, ki je letos začel zaračunavati še parkirnino. In take 'gajbičarje' povsem razumem. Sicer pa sam nimam takih problemov. Mi imamo dve garaži in še dovolj veliko dvorišče, ki ga skidaš inpotem ne rabiš nobenih gajbic :)