Avto
3 ogledov

Varčni in ekološki passat

Passat blue motion je kljub velikosti dinamičen in hkrati varčen avtomobil. Žurnal24 main
Ko so nam obljubili passata s povprečno porabo 5,1 litra v mešanem ciklu, smo zmajevali z glavo. Kako tudi ne, ko pa ima passat 1422 kilogramov in tudi naša noga ni prav lahka.
 
Hvale in graje

Plus:
Poraba, zmogljivost, podvozje, vozne lastnosti, volan, menjalnik, prostornost, udobje.

Minus:
Nima parkirnih senzorjev, volanskih gumbov, električnega odpiranja zadnjih stekel.

A avtomobilski trendi varčnih in okolju prijaznih avtomobilov, ki kljub ekonomičnosti še vedno ohranjajo ugodne vozne lastnosti, so naredili svoje. Stari VW-znanec: uglajen, 1,9-litrski turbodizelski štirivaljnik s serijskim filtrom za trde delce ima le 105 konjev, zato bi pričakovali, da je za avto te velikosti podhranjen, a smo na cesti nejeverno strmeli. Ne pospešuje kot nor, a vseeno zadosti zahtevam dinamičnega vozniškega sloga.

Tudi končnih 193 kilometrov na uro ni od muh. Najbolj navdušujoča je kombinacija: v resnično udobnem in odlično zvočno zatesnjenem passatu smo se vozili po gosposko, dinamično in hitro. In sploh ne počasi! Naša povprečna poraba se je gibala okoli sedem litrov plinskega olja za stokilometrsko razdaljo, če smo se po cestah vozili tja do 180 kilometrov na uro, ko pa smo svoj vozniški slog prilagodili okoljevarstvenim standardom in upoštevali cestne predpise, je bila poraba okoli 5,4 litra, kar je res izjemno.

Notranjost ne prinaša nič novega, le nekaterim električnim pomagalom se je treba odpovedati.

 
Všečna celota
Če k temu dodamo še temeljito uglašeno podvozje, direkten volan, natančen petstopenjski menjalnik, ki bi lahko sicer imel še šesto prestavo, prostornost, udobne sedeže in velik prtljažnik, je passat blue motion kljub morda za odtenek preveč plastičnim ročajem in kakšni opremski pomanjkljivosti okolju prijazna oprema, ki voznika ne pelje žejnega čez vodo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.