Avto
97 ogledov

Vebrova vozila zaradi barve spadajo med specialna

Slovenska vojska Slovenska vojska
Ministrstvo za obrambo še naprej vztraja, da je bil njihov sporni razpis po principu "nimamo denarja, a vseeno kupujemo 272 avtov", pravilna odločitev. A v tisti kategoriji, ki da je najbolj terjala od ostalih ministrstev ločen razpis, na koncu sploh niso izbrali dobaviteljev.

V sporni zapuščini dosedanjega ministra za obrambo Janka Vebra (SD) je tudi datoteka glede posodobitve civilnega voznega parka za potrebe ministrstva (MORS) in vojske. Kot smo že poročali, je bilo v razpisu zelo vprašljivih kar nekaj temeljnih izhodiščinih točk, od tega, da so državni uslužbenci kar naenkrat ugotovili, da za svoje potrebe (letno povprečje znaša 13.000 prevoženih kilometrov!) potrebujejo le še avtomobile "golfovega" razreda in ne več manjših, a hkrati zaradi Nato standarda pride v poštev zgolj bistveno dražja dizelska tehnologija.

Kvečjemu nasmešek na obraz nariše tudi zagotavljanje, da so novi avtomobili nabavljeni z mislijo bistvenega preskoka glede varovanja narave glede izpustov, saj je bil zelo poudarjen pogoj, da morajo ustrezati danes praktično že odpisanemu euro 5 standardu, ki ga bo avgusta tudi uradno za vsa nova vozila nadomestil še posebej do dizlov precej ostrejši euro 6.

Med temeljnimi razlogi, zakaj februarja tik pred sprejemom vladnih smernic o skupnem javnem naročanju niso z razpisom počakali še kakšen teden in si zaradi skupnega nastopa države do dobaviteljev zagotovili še ugodnejše pogoje za zamenjavo zastarelega voznega parka, pa so na ministrstvu utemeljevali, da to ni mogoče, ker je eden od sklopov namenjen specialnim vojaškim 4x4 vozilom. 

Dizel + olivna barva + nalepka = specialno vozilo

Tri mesece kasneje, ko je epilog razpisa znan, se zdi Vebrov razpis še toliko bolj posiljen do javne blagajne. Ker ponudnika v tem sklopu nista predložila vseh potrdil, MORS namreč sploh ni oddal naročila za specialna vozila 4x4.

Vseeno pa na ministrstvu tudi danes vztrajajo, da razpisa niti za preostale sklope ne bi mogli opraviti skupaj z ostalimi ministrstvi, saj da za njihova vozila veljajo specialni pogoji - vsi avti morajo biti dizli, nekateri obarvani v olivno zeleno barvo, na vratih nekaterih vozil pa mora biti tudi kokarda kot zaščitni znak Slovenske vojske.

Po tem logiki so očitno na neuspeh obsojena tudi druga skupna naročila, če bo le eno od ministrstev ali državnih služb imelo zahtevo po kakšni dodatni oznaki na vratih.

PREBERITE ŠE:

Čeprav so pri enem od ponudnikov v času trajanja razpisa grozili, da bodo proti ministrstvu uporabili pravna sredstva zaradi po njihovem nepravilne kategorizacije vozil po razredih, pa doslej na ministrstvu niso prejeli pritožbe na izbor. Na ministrstvu vztrajajo, da je bil celoten postopek izpeljan transparentno do ponudnikov in zakonskih določil.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • dragec 14:39 10.maj 2015.

    Enostavno, ustaviti nakupe avtomobilov.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:20 10.maj 2015.

    In to je tisti glavni razlog zakaj bi moral Veber odstopit...ne zarad obveščevalnega skorumpcala ampak zarad tega razpisa. Ta razpis je legalni kriminal. Direkt.

  • marabunta 09:41 10.maj 2015.

    še ena predstava v cirkusu Slovenija....bravo !!