Avto
242 ogledov

Večna dilema - je kriv kolesar ali avtomobilist?

Nesreča kolesarja Pixsell
Kolesarske nesreče se zadnje dni skladno z letnim časom množijo. Kako naj amaterski ali pa celo profesionalni kolesar poskrbi zase na cesti? Vprašali smo trenerja pri največjem kolesarskem klubu v državi.

"Kolesaril sem od Kranja proti Golniku, pravilno po svojem delu ceste, ko je nasproti črn megane prehiteval v škarje drug avto, in to čez polno črto," opisuje nevarno in brezobzirno bližnje srečanje na cesti znanec. Končalo se je srečno.

Bojan Kos iz kranjske policijske uprave je opozoril na številne nesreče, v katerih so bili zadnje dni na Gorenjskem udeleženi kolesarji. Ob tem navaja, da kolesarji velikokrat sami povzročajo nevarne situacije, ki se jim v nekaterih primerih ni mogoče izogniti. Le malokrat je za nesrečo kriv dejavnik, na katerega udeleženec nima vpliva, pravi policist.

Med zelo nevarnimi situacijami, ki se je kolesarji premalo zavedajo, je recimo skupinsko kolesarjenje, opozarja Kos, saj strnjena kolona kolesarjev lahko povsem onemogoči varno prehitevanje zadaj vozečih hitrejših vozil. "Prehitevanje take kolone je težavno in nevarno že samo po sebi, če pa cesta poteka v ovinkih in ko kolesarji vozijo drug ob drugem, pa je tveganje za nesrečo še večje. Varnega prehitevanja v takih primerih ni!"

Vožnja kolesarjev vštric - zloraba ali varnost?

A za vožnjo kolesarjev stran od desnega roba vozišča je lahko razlog tudi cesta, saj nemalokrat njeno slabo stanje ob robu ne omogoča varne vožnje, zato so kolesarji prisiljeni vijugati. Po drugi strani druga vozila med prehitevanjem ne upoštevajo pravila, da se sme prehitevati le, če ima voznik na cesti dovolj prostora in da pri tem ne ovira drugega udeleženca, kar pomeni, da mora ohranjati ves čas prehitevanja zadostno bočno razdaljo.

Obstaja praksa med kolesarji, da namerno vozijo vštric v parih, saj naj bi si s tem zagotavljali večjo varnost in preprečevali nevarna prehitevanja avtomobilistov. Še posebej vozniki dirkalnih koles radi uporabljajo to formacijo.

A vožnjo kolesarjev vštric zakon dovoljuje le v izjemnih primerih - če gre za kolesarje z veljavno licenco Kolesarske zveze Slovenije med treningom in če jih hkrati obvezno spremlja spremljevalno vozilo z rumeno utripajočo lučjo.

Kaj kolesarski trener polaga na srce svojim mladim varovancem?

"Trenerji vedno poudarjamo, da smo kolesarji najšibkejši člen v prometu. Tudi če vozimo po predpisih nam ne pomaga, če je kriv nekdo drug in smo mi poškodovani," pravi trener Srečko Glivar, ki že vrsto let skrbi za vzgojo kolesarjev v našem največjem profesionalnem klubu Adria Mobil Cycling.

Ali v klubu dovoljujejo vožnjo vštric po cesti? "Trenutno vadim kolesarje do 15 let, ki strogo vozijo v koloni eden po eden. Sicer sem pristaš vožnje dva po dva predvsem pri starejših kolesarjih pod pogojem, da je za njim spremljevalno vozilo. Tak način vožnje je veliko varnejši, saj je kolona kolesarjev bistveno krajša."

Kaj kot trener zameri avtomobilistom? "Napaka avtomobilistov je, da kolesarjev ne upoštevajo povsem resno. Včasih je na treningu skupina dvajsetih kolesarjev, ki vozijo en za drugim. Kolona je dolga skoraj sto metrov in avtomobilisti prehitevajo, ne glede če nasproti prihaja avto."

Sledijo nevarne situacije, ko voznik motornega vozila stisne kolesarje na rob cestišča, kar je še posebej pri najmlajših, ki so še nespretni in zato velikokrat zelo ogroženi, opozarja Glivar.

Opozarja pa tudi na pogosto napako pri kolesarjih, ki vozijo v skupini in sicer na pojav "črednega nagona", ko posameznik skupino jemlje preveč varno. To je še posebej izrazito med zavijanjem na križiščih, ko se kolesarji, ki sledijo prvemu, še tudi po nekaj sekundah ne prepričajo, ali so razmere za zavijanje še vedno varne. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
  • Žurnalček 23:33 11.maj 2017.

    Si kdajpomislil , da so dirkalci pripeti na pedale in da morajo voziti - se premikati - če ne želijo pasti ?

  • Žurnalček 23:28 11.maj 2017.

    Če bi poznal prometne predpise oz. če bi prečital cel članek , bi iz njega izvedel , da imajo dirkalna kolesa pravico voziti po cesti , če ima kolesar licenco KZS , čeprav je na 20cm od njega kolesarska steza ...prikaži več ! Ta licenca stane 60 € ! Če bi to vedel prej , ne bi pisal kar si napisal ! Ti sploh veš kako velik je 1 cm rob na "kolesarki " glede na velikost dirkalne gume ? Približno takšen , kot bi ti s 60 km/h vozil čez granitne robnike pločnika !

  • Avatar Džoser
    Džoser 19:29 10.maj 2017.

    Ve se kdo je kriv. O tem ni debate saj so kolesarji bili pred avtomobilisti, pred njimi še konjske vprege in jahači.Tako da so vozniki avtomobilov prišli v promet zadnji.Če so pa nevzgojeni in objestni in izsiljujejo vsakega po zakonu ...prikaži veču "kdo je močnejši", naj nosijo pa še posledice!