Avto
297628 ogledov

Velika sprememba: tako hitro lahko zdaj na avtocesti izgubite izpit

Avtocestna policija Policija
Novost na slovenskih avtocestah prinaša tudi izjemno veliko tveganje za izgubo vozniškega dovoljenja.

Že smo poročali, da je Dars na slovenske avtoceste, natančneje na včeraj odprto počivališče Studenec na primorski avtocesti v smeri proti Kopru, namestil prometni znak in talno označbo, ki označuje t. i. "cono 30 km/h". V kolikor boste divjali po počivališču in boste pri tem zasačeni, pa vam policist ne bo spisal kazni, ki običajno veljajo za prekoračitev hitrosti na avtocesti ali hitri cesti, ki ima fizično ločeni smerni vozišči z najmanj po dvema prometnima pasovoma in odstavnim pasom ali odstavnimi nišami. 

Kot so nam namreč sporočili s Policije, kjer so situacijo ocenili glede na (spodnji) videoposnetek odprtja počivališča, ki ga je Dars včeraj objavil na svojih družbenih omrežjih, gre namreč za t. i. "območje omejene hitrosti".

Kaj to pomeni v praksi za voznike? Precej višje kazni in močno povečanje tveganja izgube vozniškega dovoljenja. Kazni so za območja omejene hitrosti namreč izjemno visoke. V kolikor boste na počivališču z oznako cona 30 prekoračili dovoljeno hitrost za več kot 30 km/h in vas bo pri tem ujel policist, boste prejeli tudi 18 kazenskih točk (globa 1200 evrov), kar pomeni takojšnje prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. 

Kazni za območja omejene hitrosti po ZPrCP:
(5) Voznik,  ki  prekorači  s  prometnim  pravilom  ali  prometnim  znakom dovoljeno hitrost v območju omejene hitrosti, se kaznuje:
1. z  globo 40  evrov, če prekorači dovoljeno hitrost do vključno 10 km/h;
2. z  globo 130 evrov, če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 10 do vključno  20  km/h. Vozniku motornega vozila se izrečejo tudi 3 kazenske točke;
3. z  globo 500 evrov, če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 20 do vključno 30 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 7 kazenskih točk;
4. z  globo 1.200 evrov, če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 30 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk.

Velja opozoriti, da počivališče Studenec ne bo edino počivališče v Sloveniji s t. i. cono 30, pač pa bodo vsa nova mala počivališča brez bencinskega servisa imela tovrstno oznako, tako da velja biti ob tem, ko se boste utrujeni namenili na počitek, izjemno previden. 

Avtocesta, cona 30 | Avtor: Dars Dars

Komentarjev 35
  • Avatar Leon
    Leon 08:38 05.februar 2023.

    Kje je kakšen strokovnjak ,ki bo našel luknjo v zakonodaji ? Vsak zakon ima luknjo .

  • Bosancic 20:57 19.december 2022.

    Tukaj ne gre da vozniku kaj olajšajo, to delajo oderuhi na Darsu, da voznikom čim bolj zagrenijo dolge vožnje.

  • Toma 07:29 05.november 2022.

    Že cena goriv na počivališčih me učinkovito odganja proč!