Avto
38 ogledov

Viano in vito za ambiciozno prihodnost

Vito viano
1/69
Žurnal24 main
Nova generacija Mercedes-Benzovega vita in viana postavlja nova merila za udobje, kakovost materialov in učinkovitost. Pomembna novost so tudi Euro5 motorji.

V Sloveniji je trg lahkih dostavnih vozil znamke Mercedes-Benz v primerjavi z lanskim letom še vedno v minusu. Prav novi vito in viano naj bi Mercedes-Benzu v prihodnjih letih povrnila prodajni delež izpred nekaj let.

Oba modela oblikovno spominjata na aktualno paleto osebnih vozil podjetja iz Stuttgarta. Vse tri različice vita (mixto, furgon in kombi) so doživele temeljito prenovo. Od predhodnika se novinec razlikuje po novih žarometih spredaj in zadaj, spredaj so biksenonskim žarometom dodali moderna LED dnevna svetila, ki osvetljujejo tudi notranjost ovinka. Nova je tudi kamera na zadku, ki služi kot pomoč pri parkiranju in vzvratni vožnji. Oblikovno prenovo sestavljajo še nova električna poklopna ogledala, pri različici furgon je bilo optimizirano podvozje za prevoz tovora.


V notranjosti sta nova običajni ali multifunkcijski volanski obroč in prestavna ročica. Vito je dobil še novo generacijo multimedije in radijskih sprejemnikov ter oblazinjenje ter gumbe za upravljanje. Izboljšana je ergonomija odpiranja vrat, novo je upravljanje klimatizacije zadaj (samo kombi različica). V ponudbi bodo tudi pnevmatike z nizkih kotalnim uporom in ECO stop/start sistem z indikatorjem idealnega menjanja prestav, nov pa je tudi ročni šeststopenjski menjalnik s podaljšano peto in šesto prestavo.

Najbolj pomembna novost so novi motorji, ki zadovoljujejo Euro5 normative. 2,2-litrski štirivaljni dizelski agregati so trije. Šibkejši premore 70 kW in 250 NM navora, močnejša, ki sta na voljo tudi s štirikolesnim pogonom, pa 100 oziroma 120 kW. Poraba pri teh motorjih je od 7,2 do 8,2 litra na 100 prevoženih kilometrov. Kupcem bo tako na voljo še trilitrski V6 dizelski motor (165 kW in 440 NM navora), ki v povprečju porabi 8,5 l/100 km, ter 3,5-litrski V6 bencinski motor (190 kW in 340 NM) s porabo od 11,9 do 12,1 l/100 km. Pri MB ponujajo še tehnologijo BlueEFFICIENCY.

Za najcenejšo različico mixto bo treba brez vštetega DDV-ja plačati 21.441 evrov, cene za furgona se začnejo pri 19.033 evrih, za kombi pa pri 24.458 evrih in končajo pri 37.600 evrih.



Zapeljivi viano

Popolnoma prenovljen je tudi bolj prefinjen viano, ki premore štiri pakete opreme (trend, ambiente, FUN in Marco Polo). Na ceniku boste našli zgolj prvi dve. Viano je dobil nove prednje in zadnje žaromete ter zadnji odbijač. Poleg naštetih odlik pri vitu ima viano še bolj prefinjeno notranjost. Potniki bodo uživali v ambientalnih svetilih, nova so individualna LED svetila za branje, njihovo intenzivnost svetenja pa je mogoče prilagajati. Nova dodatna oprema še izboljša udobje potnikov, ki bodo med drugim sedeli na novo oblazinjenih sedežih (paket ambiente). Omenimo še prilagodljive zavrne luči, ki prispevajo svoj delež k varnosti. Za viana s paketom trend bo treba plačati od 36.230 evrov (vse cene so z DDV-jem) do 49.240 evrov, pri paketu ambiente pa se cene začnejo pri 42.780 evrih in končajo pri 56.370 evrih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.