Avto
268 ogledov

Video: 'Bedaki' na primorki sledili gasilskemu vozilu

Vožnja za gasilcem Niko Zelnik/Facebook
Video voznikov, ki brezobzirno izkoriščajo gasilsko vozilo na nujni vožnji, da lahko prehitevajo stoječo kolono.

Niko Zelnik, poklicni šofer, sicer pa prostovoljni gasilec, je objavil video dogajanja v ponedeljek na primorski avtocesti v bližini viadukta Verd, kjer se je zgodila huda prometna nesreča s trkom dveh tovornjakov. Ob tem je en tovornjak zagorel, njegov voznik pa je umrl. 

Video kaže, kako vozilu gasilcev na nujni vožnji, ki je hitelo na pomoč, tik za zadkom sledita dva voznika suvov. Prvi je voznik range roverja s švicarskimi tablicami, za njim pa je po rešilnem pasu, ki so ga pravilno vzpostavili drugi vozniki, nonšalantno sledil še nissan x-trail z beograjskimi registrskimi tablicami. Obe registraciji sta na posnetku dobro vidni. 

"No, t'kole se pa frajer pr'pele," je ob tam na svojem Facebook profilu zapisal Zelnik. Za zurnal24.si je dodatno pojasnil, da je bil v času dogodka kakega pol kilometra oddaljen od kraja nesreče. "V takšnih trenutkih je kultura drugih voznikov prva in najpomembnejša," opozarja Zelnik. Spoštovanje prostega pasu za intervencijska vozila je nujna, tudi v primeru parkirišč v strnjenih naseljih.

Prav tako je pomembno, da vozniki ne ovirajo delo intervencijskih služb s tem, da "tiščijo glave zraven", marveč da upoštevajo zaporo in upoštevajo navodila pristojnih, še dodaja. Kot gasilec k sreči sicer ne naleti prav pogosto na takšne primere, kot se je zgodil na primorski avtocesti. "Se pa najdejo bedaki ..."

Zakon o pravilih cestnega prometa izrecno določa: "Prepovedano se je priključiti vozilu s prednostjo, vozilu za spremstvo ali vozilu v spremstvu ali jih prehiteti." Zagrožena kazen za to izrazito nekulturno dejanje je 80 evrov. 

PREBERITE ŠE:

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 22
  • zdrej 16:05 25.avgust 2016.

    V takem primeru ni časa za nabirke in inkasanstvo. To se mora zgoditi po dogodku in s posnetkom. Vsaka neupravičena pritožba pa je od 300€+ .

  • crniovcar 10:09 25.avgust 2016.

    jaki švicar šiptarska posla

  • Avatar Leon
    Leon 09:11 25.avgust 2016.

    "Švicar" na posnetku pozna prometne razmere na Balkanu in se temu primerno obnaša ! Doma si zagotovo tega ne bi privoščil.