Avto
17809 ogledov

Video: Dobili smo najnižji avto na svetu, izdelali so ga Italijani

Pandino Youtube
Čeprav je tako nizek, avto z imenom pandino deluje. Z registracijo pa bo nekoliko težje.

Skupina italijanskih mladeničev iz Youtube kanala Carmgheddon ima obilo izkušenj z norimi avtomobilskimi projekti.

Zdaj so meje skrajnosti premaknili še naprej in po lastnih trditvah ustvarili najnižji avto na svetu. Temelji na prvi generaciji modela fiat panda, a to bo prepoznalo le natančno oko, saj so od avta ostala praktično samo stekla, motorni pokrov, streha in tisto, kar jih drži skupaj.

Pandino je od podlage oddaljen komaj tri centimetre, kar seveda ni dober obet za terensko vožnjo, še z makadamom se mu zatika. Vseeno so v notranjosti našli dovolj prostora za namestitev pogona, pnevmatik in voznika. Avto poganja mali dvotaktni bencinski motor, kolesa so samo tri. Voznik mora vzeti v zakup nepopolno ergonomijo, saj med vožnjo leži oziroma v najboljšem primeru sključeno čepi. Vozilo upravlja z gibljivo konzolo, na kateri so motoristične ročke za dodajanje plina. Da sploh ve, kam potuje, mu prek zaslona telefona kaže slika na strehi nameščene kamere. 

Kako je potekal razvoj projekta in kakšni so rezultati, prikazuje spodnji video.

Za vsak primer so avtu pustili vzvratni brisalec, za vzdrževanje ugodnih klimatskih razmer in sam vstop v potniško kabino pa služijo prtljažna vrata.

Ni kaj, pravi inženirji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Kmodri 10:50 02.julij 2023.

    V slovenski deželi polno slabih cest ne bo uporaben!

  • endrug 08:25 30.junij 2023.

    So se fantje vsaj zelo zabavali. Čestitke.