Avto
4695 ogledov

Video: Imate golfa V? Tako (ne)varen je pri trku

1/4
Villaägarnas Riksförbund
Dokaz, da zgolj nižja cena rabljenega v primerjavi z novim, ni najboljši razlog pri nakupu avtomobila.

Iz leta v leto se pasivna in aktivna varnost avtomobilov izboljšuje. Proizvajalci se ne trudijo zaščititi zgolj potnikov, ampak tudi ostale udeležence v prometu, tako pešce kot kolesarje.

Euro NCAP test kvadriciklov ZAKSRBLJUJOČE Avto Euro NCAP: Zaskrbljujoča varnost štirikolesnikov

Neodvisne organizacije, kot sta evropska Euro NCAP ali ameriška NHTSA, za testiranja varnosti vozil iz leta v leto zaostrujejo merila za dosego najboljše možne ocene. Prav zato je avto, ki je pred desetletjem prejel maksimalnih pet zvezdic za varnost danes bistveno manj varen kot marsikateri nov model nove generacije, ki lahko prejme zgolj tri zvezdice za varnost. Lep primer je fiat punto iz leta 2014, ki je še danes na prodaj kot nov model, na testih Euro NCAP pa je nedavno prejel nič zvezdic za varnost.

Ssangyong tivoli na Euro NCAP VARNOST IN AVTOMOBILI Avto Euro NCAP: Tri odlične in dve zelo slabi oceni za serijsko varnost

Razlika je iz leta v leto večja, kar dokazuje tudi test Villaägarnas Riksförbunda z mazdo6 prve generacije in VW golfom pete generacije.

Volvo S90 in Euro NCAP Katastrofa mustanga Avto Euro NCAP: Volva kujejo v zvezde, mustanga razkrinkali

Švedi so parametre testiranja prilagodili tistim pri Euro NCAP. Izvedli so test čelnega trka na prepreko in simulacijo bočnega trčenja. Obe vozili sta dosegli slabši rezultat. Mazda 6 (2004-2008) si je prislužila 18 točk oziroma tri zvezdice za varnost, leta 2004 pa so Japonci na testih varnosti prejeli oceno štirih zvezdic. Kar zastrašujoče je videti obračanje voznikove pozicije in nalet glave lutke v B stebriček.

Golf (2004-2008) jo je odnesel nekoliko bolje, saj je izgubil zgolj eno točko glede na začetni rezultat. Rabljeni golf bi tako prejel štiri zvezdice za varnost, medtem ko je novi primerek pred 14 leti prejel pet zvezdic za varnost.

Seat ibiza Avto Euro NCAP odkril zvezdo med manjšimi avti

Komentarjev 1
  • Snežinko 11:43 18.april 2018.

    Ja, poleg zvezdic bi morala biti obvezno tudi letnica testiranja, sicer je ocena res brezpredmetna. Kot bi rekel, da ima avto "vso opremo". Ja, katerega leta? 20 let nazaj je bilo to daljinsko zaklepanje, električna stekla, 4 airbagi in klima. ...prikaži več. Aja..še radio. Danes je spisek dolg dve A4 strani.