Avto
14115 ogledov

Video: Kako v minuti ukradejo zaklenjen avtomobil

Youtube
Avto je bil zaklenjen, ključi pa v hiši. S posebno napravico avtomobila zjutraj ni več pred hišo.

49-letni Jason Lang iz Manchestra v Veliki Britaniji je ponoči mirno spal v svoji hiši. Ko se je zjutraj zbudil, je ugotovil, da njegovega avtomobila ni več pred hišo. Sprva je pomisli, da ga je pozabil pred službeno pisarno.

Ko je premislil, je spoznal, da se je z avtomobilom pripeljal iz služb domov, pravi trgovec z nepremičninami, ki je ob pregledu posnetkov varnostne kamere hitro spoznal, kako spretno so mu tatovi odpeljali vozilo v vsega minuti. 

Avtomobilski ključi Slovenija Pozor! Tatovi uporabljajo tudi motilce zaklepanja!

Na videoposnetku je razvidno, da tatovi pri kraji uporabljajo tehniko releja - s pomočjo enostavne naprave, ki jo je možno kupiti na svetovnem spletu, lahko tako, da ojačajo signal avtomobilskega ključa, odprejo vrata vozila in zaženejo motor vozila. Eden od tatov je stal poleg toyote vredne več kot 30 tisoč evrov, drugi pa je z ojačevalcem signala mahal okoli okna hiše. Ko sta odklenila vozila in zagnala motor sta se enostavno odpeljala v neznano, piše britanski Mirror.

"Slišal sem že za to tehniko. Vendar pa sem imel ključ spravljen več kot pet metrov stran od avtomobila. Morala sta imeti močan ojačevalec signala. Ko sem pogledal posnetek, nisem mogel verjetni svojim očem," pravi Lang, ki se je razpisal na socialnih omrežjih in zapisal, da ne verjame več avtomobilom brez klasičnega ključa. 

Brezstični ključ ADAC dokazuje Avto Brezstični ključ dragih avtov lahko pretenta celo domači mojster

Kraje tudi v Sloveniji

Tudi v Sloveniji se dogaja nov način kraje vozil z brezkontaktnimi ključi oziroma "keyless" sistemi, o čemer smo že obširno pisali.

Slovenska policija je na svojih spletnih straneh pojasnila, da sistem brezkontaktnih ključev deluje tako, da ima lastnik vozila lahko ključ v žepu. Ko vozilo zazna, da se je lastnik vozilu dovolj približal, se le-to pri odpiranju vrat samodejno odklene. Ko voznik odpre vrata in se v vozilo usede, lahko zažene motor le s pritiskom na gumb. Ključ in vozilo si pri tem medsebojno izmenjujeta podatke, kar storilci izkoriščajo za izvedbo tatvine. Pri tem morata biti storilca najmanj dva. Prvi storilec s posebnim elektronskim pripomočkom najprej poišče oziroma zazna prisotnost brezkontaktnega ključa, npr. v plašču na obešalniku v lokalu, v plašču lastnika v trgovini, na omarici v predsobi hiše ali stanovanja itd. Z aktiviranjem te elektronske naprave nato podaljša signal ključa do drugega dela naprave, ki jo ima drugi storilec, ki je v neposredni bližini vozila. Vozilo si nato s pomočjo obeh delov elektronske naprave izmenja podatke s ključem, ki je sicer od vozila preveč oddaljen. Drugi storilec vozilo najprej odklene, se v vozilo usede in zažene motor. V tem trenutku lahko prvi storilec zapusti bližino brezkontaktnega ključa, drugi storilec pa se z vozilom odpelje s kraja. Pri tem mora paziti, da mu vozilo ne ugasne, saj ga ne bi več mogel zagnati.

Avto Tatovi vozil imajo nov trik, pazite na plastenke

Etui za blokiranj signala brezstičnih ključev | Avtor: Xpack Xpack

Lastnik vozila se proti opisanemu načinu izvršitve tatvine lahko zaščiti tudi sam, in sicer tako, da:

 • vozilo parkira v garaži,
 • ključe shrani v posebno torbico ali škatlo, ki onemogoča oddajanje elektromagnetnega valovanja in s tem komunikacijo z elektronsko napravo za tatvine vozil,
 • v vozilo namesti dodatno elektronsko ali mehansko varovalno napravo,
 • se obrne na pooblaščen servis in se pozanima o morebitnih nadgradnjah za vozilo, ki so lahko programske ali mehanske, saj proizvajalci nenehno izpopolnjujejo sisteme varovanj vozil,
 • se na pooblaščenem servisu dogovori za izklop sistema brezkontaktnega ključa, vendar v tem primeru izgubi tudi nekaj udobja pri uporabi vozila.
 • Avto Ukradel avto in lastniku poslal nesramno fotografijo

Pri tem policisti lastnike vozil opozarjajo, da imajo nekatera dražja vozila že tovarniško vgrajen sistem spremljanja vozila, ali pa ga je mogoče ob nakupu vozila naročiti kot dodatno opremo. Ta omogoča, da lahko lastnik vozilo najde na parkirišču, ali da ga spremlja v prometu (preko spletne strani ali mobilne aplikacije). Sistem mora aktivirati lastnik vozila, kar naredi običajno pri pooblaščenem prodajalcu ali serviserju.

Komentarjev 6
 • zdrej 13:14 01.marec 2021.

  Taki in podobni načini kraje so prisotni in tehnika to omogoča. Celo klasični ključi za daljinsko odklepanje se do določene mere dajo zlorabiti. Ne tak lahko kot brezstični. Tak da da lahko verjameš.

 • ode 20:29 13.oktober 2018.

  Ni treba vse verjeti jutjubu. Predvsem gre za senzacinalizem, posledično veliko število ogledov in s tem nekaj ali več dolarjev "režiserju" od jutjuba.

 • aba 17:04 13.oktober 2018.

  Snežinko, ne bo držalo, da je to "angleški" format. Angleži uporabljajo tak format kot cel svet, tj. dan-mesec-leto. Američani so tisti ki imajo mesec-dan-leto.