Avto
214 ogledov

Video: Po dolenjki pri 140 km/h brez prižganih luči

Vožnja brez luči Bralka
Voznike na dolenjski avtocesti je prejšnji teden presenetil nevaren prizor. Čeprav je bila temna noč, je moderen avto pri visoki hitrosti vozil brez prižganih luči.

Bralec nam je poslal videoposnetek prizora, ki bi moral biti resno opozorilo, kako slabo nekateri vozniki poznajo svoja vozila, kar je posledično izredno nevarno za vse udeležence.

"Servisirajo, prodajajo, a luči ne znajo prižgati," je zapisal uvodoma in s tem namignil na novomeško podjetje TPV, znano tudi po servisu in prodaji avtov.

"Voznik toyote aurisa, z registrsko oznako TPV 006, je vozil brez luči po dolenjski avtocesti pri 130, 140 km/h. Ljudje so mu 'blendali,' ugašali svoje luči, prižigali smernike, on je pa gladko nadaljeval pot od Novega mesta do Krškega."

"Avtomobila se sploh ni videlo, dokler ga nisem osvetil s svojimi lučmi. So mu pa delale zavorne luči in smerniki. Zelo očitno je šlo za človeški faktor." 

Ker gre za nov tip avtomobila (službeni?), je voznik (ali voznica) očitno vozil zgolj z dnevnimi lučmi, saj avto ni imel funkcije avtomatskega preklopa na prave luči. A kako je mogoče, da je voznik dlje časa vozil praktično v temi, pa se mu ni zdelo nič čudnega, niti ni odreagiral na signale drugih.

Problematika preklopa z dnevnih na prave luči je pri novih avtih zelo pogosta, saj marsikateri model avtomobila ne preklopi sam od sebe med načini osvetljave. Veliko voznikov tako pozabi, da morajo v primeru slabše vidljivosti, denimo močnem nalivu, v megli, v vožnji skozi predor in seveda ponoči vžgati prave luči. S tem se prižgejo tudi zadnje luči, ki v primeru delovanja zgolj dnevnih skoraj pri nobenem avtu ne svetijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Avatar cvichekbrother
    cvichekbrother 11:35 01.december 2016.

    Nimaš pojma!http://ec.europa.eu/transport/road_safety/topics/vehicles/daytime_running_lights_slhttp://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/6405/null/answers

  • Zdene Iskra 09:33 30.november 2016.

    Pa s križi. Morda se bodo zganili, ko bodo "polmeseci"??

  • zdrej 20:18 27.november 2016.

    @abc123def456 No pa dajmo pokažimo svoj egoizem.