Avto
20 ogledov

Video: Policist v rdečo luč

Policist, ki ni na nujni vožnji, pred vašim avtomobilom zapelje v rdečo luč. Mu
1/2
Žurnal24 main
Policist, ki ni na nujni vožnji, pred vašim avtomobilom zapelje v rdečo luč. Vas bi za to kaznovali z 250 evri globe, njega pa … Sploh kako?
 

Snemajte, slikajte

Če imate tudi vi posnetek ali slike, ki bi jih bilo vredno objaviti, nam jih pošljite na slovenija@zurnal24.si.

Verodostojen vir nam je poslal videoposnetek, ki ga je pred enim tednom napravil na križišču v Mengšu. Pred njegovim avtomobilom je v vrsti na zeleno luč čakal policist. Naš voznik ga je pozorno spremljal, saj je sam že prevečkrat plačal katero od visokih prometnih kazni, zato se je želel prepričati, ali vsaj tako imenovani angeli v modrem vozijo po predpisih. Policist je vklopil desni smernik. Bravo. Strogi opazovalec je pozitivno presenečen. Prižge se zelena luč in kolona vozil se začne premikati. Sovoznik našega vira pripravi kamero na telefonu. Ko se prižge rumena luč, zapelje v križišče še zadnje vozilo pred policijskim in glej ga zlomka, policista vmes prižgana rdeča luč ne zmoti. Mirno zapelje vanjo. Naš voznik med mešanico jeze in sreče vpraša sovoznika: "Si posnel?"



Primer je vzbudil naše zanimanje, saj nas je pred kratkim doletel strožji zakon o varnosti cestnega prometa. Nove kazni niso zanemarljive, saj smo že za manjše prekrške lahko kaznovani z globo, ki presega naše mesečne dohodke, ali pa obravnavani kot kriminalci velikega formata. Ne smemo pozabiti niti na dejstvo, da gre denar od kazni naravnost v proračun, torej se ga ne porabi namensko, na primer za izobraževanje voznikov.

Vi lahko, mi pa ne?
Za to pa, da vozniki polnimo proračun, so zadolženi policisti. Ti naj bi skrbeli za red in varnost ter, se razume, dajali zgled državljanom. Kako se lahko potem pripeti, da dnevno opažamo prekrške uniformiranih policistov, ko niso na nujni vožnji? Prevelika hitrost, vožnja v rdečo luč, nepravilno parkiranje na pločnikih in prostorih za invalide, ko gre policist na bankomat … Če si nepotrebne prekrške privoščijo pod uniformo, se poraja vprašanje, kako se vedejo v prometu v prostem času?

Naslednji posnetek kaže, da je tudi uporaba smernih kazalcev za nekatere španska vas.

Za gledanje te vsebine potrebuješ Flash Player.


Vse to je stalnica, ki jo morajo državljani gledati molče, saj opozorila na kraju dogodka največkrat ne priletijo na plodna tla. Kaj torej storiti? Ga sankcionirati sam? Poslati dokaz (fotografijo, video) na policijsko postajo in upati, da bo policist prekrškar prišel pod roko pravice? In zakaj sploh trošiti svoj čas in energijo za to? Je to naša dolžnost? Oziroma še bolje, je to sploh naša pravica?

Policija skopa z odgovori

Če se ugotovi, da je policist storil prekršek, policija po besedah Tavčarjeve ukrepa v skladu s predpisi, ki urejajo prekršek. © iStockphoto

 
Za omenjeni primer smo povprašali tudi na generalni policijski upravi. Predstavnica Policije za odnose z javnostmi Nuška Tavčar nam je potrdila, da morajo tudi policisti upoštevati cestnoprometne predpise, razen v nujnih primerih, kadar uporabljajo posebne svetlobne signale in zvočne signale. Če policist pri vožnji ne upošteva predpisov, stori prekršek. V ta namen ne obstaja nobena komisija. Če se ugotovi (zaznava drugega policista ali zaznava z ustreznimi tehničnimi napravami ali sredstvi), da je policist s službenim vozilom kršil cestnoprometne predpise, policija ukrepa v skladu s predpisi, ki urejajo prekršek. Na podlagi slikovnega materiala bo policija začela postopek ugotavljanja okoliščin prekrška, začela bo zbirati podatke, morebitne priče in drugo, s čimer bo poskušala potrditi ali ovreči elemente prekrška.

Prekrškov, ki jih storijo policisti, se torej ne tolerira. Podatka, koliko je bilo takšnih primerov lani, pa nam Tavčarjeva ni mogla posredovati, ker posebnih evidenc zgolj o kršitvah policistov ne vodijo.

Tiskovna predstavnica PU Ljubljana Martina Gramec pa je opozorila, da policisti tudi ob posebnih predpisih, ki jih zakon obravnava v 113. členu, torej kadar uporabljajo svetlobne ali zvočne signale, ne smejo ogrožati drugih udeležencev v cestnem prometu in njihovega premoženja. Če povzamemo; kljub zagotovilom, da policiste za njihove prekrške sankcionirajo, bodo možje v modrem najverjetneje kaznovani le v primeru povzročitve nesreče. Pred tem jih lahko le nemočno opazujemo, lahko pa jih začnemo aktivno nadzorovati. Torej, kamere v roke (a le sovozniki!).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.