Avto
26802 ogledov

Volkswagen bo avte morda izdeloval v Sloveniji!

VW ID.2 Volkswagen
Volkswagen se pogovarja z Renaultom o skupni proizvodnji električnega avta za 20 tisoč evrov.

Nemški finančni časnik Handelsblatt je na podlagi dobro obveščenih virov konec tedna poročal, da so pri Volkswagnu začeli pogovore z različnimi partnerji o morebitnem sodelovanju pri razvoju električnega avtomobila s ciljno ceno 20 tisoč evrov. Pogovori so še v začetni fazi. Med potencialnimi proizvajalci, s katerimi so Nemci v stiku, je tudi Renault, ki je pred kratkim napovedal novega električnega twinga. Precej verjetno je, da bodo twinga tudi v prihodnje izdelovali v novomeškem Revozu.

Koncern Volkswagen želi sodelovati pri razvoju platforme, saj bi zaradi skupnega vložka to omogočilo dostopnejšo ceno njihovega baterijskega vozila za množice, ki ga zaradi zastoja v zanimanju za njihove dražje električne modele in zaradi vse močnejše kitajske konkurence tako krvavo potrebujejo. 

De Meo pripravljen na sodelovanje

Vodja skupine Renault Luca de Meo je ob premieri konceptne podobe prihodnjega twinga sredi novembra povedal, da gre s pričakovano ceno pod 20.000 evri za ključni model v prizadevanju podjetja za dostopno električno vozilo.

Twingo EV naj bi prišel leta 2026 in bo oblikovan ter zasnovan v Evropi, pri čemer je de Meo obljubil, da bo po ceni konkurenčen s kitajskimi tekmeci. Že takrat je de Meo napovedal, da bi znamka lahko uporabila zunanjega partnerja za njegov razvoj.

Čeprav so pri Renaultu za zdaj povedali le, da bodo twinga izdelovali 'v Evropi,' pa je Automotive News Europe poročal, da bo zelo verjetno prihajal iz Novega mesta.

Renault twingo | Avtor: Renault Renault

Viri so za Handelsblatt opozorili, da je izid pogovorov med Volkswagnom in Renaultom še zelo negotov in bi se prav lahko končali neuspešno. Cilj je, da bi skupna proizvodna zmogljivost za oba partnerja dosegala med 200 in 250 tisoč vozil na leto. Revoz ima sicer letno zmogljivost dobrih 200 tisoč vozil, a je trenutno z modelom clio in zdajšnjo generacijo twinga zasedenih le okoli tretjina kapacitet. 

Pri Volkswagnu informacij o pogovorih s Francozi niso želeli komentirati, pri Renaultu pa so za Reuters pojasnili, da je sodelovanje pri razvoju in izdelavi manjših električnih vozil zelo pomembno. Pri Renaultu so potrdili, da vodijo "različne pogovore", a da ni iz njih nastalo še nič oprijemljivega.

Volkswagen namerava do leta 2026 predstaviti deset novih e-modelov. Leta 2025 bodo začeli izdelovati model ID.2, pri katerem bo izhodiščna cena 25.000 evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 18:02 11.december 2023.

    V Revozu bodo delali električne ruksake ..VW ima izkušnjeve z Balkanom v Sarajevu .

  • natasa86 14:12 11.december 2023.

    Lepo ce bi to bilo pred tridesetimi leti sedaj pa je tudi zadnjemu ki je prisegal na ww.jasno da jih je povozil čas pa še to je bolj sanja svinja kokuruz

  • Kmodri 11:32 11.december 2023.

    Denar bodo pobasali in šli! Tako kot Magna!