Avto
16029 ogledov

Volkswagen po tihem ukinja te avtomobile

Volkswagen CNG Volkswagen
Volkswagen "dviga roke" od nekdaj priljubljenih avtomobilov.

Stisnjeni naravni plin je še pred kratkim veljal za čist in razmeroma poceni energent, zdaj pa je postal zelo nepriljubljen.

Ni še dolgo od tega, ko je  Volkswagnova skupina sprožila pravo ofenzivo stisnjenega naravnega plina CNG. Ta energent, ki velja za najčistejše fosilno gorivo, naj bi pripomogel k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida.

CNG Nova realnost Avto Nova realnost: Lastnik plinskega avtomobila ogorčen

Po načrtih naj bi po eno različico s pogonom na stisnjeni naravni plin dobili vsi modeli, od majhnega up!-a do največjega passata, vključevali pa so tudi znamke Škoda, Seat in Audi. Pri tem so bili tudi zelo uspešni, saj po evropskih cestah lahko vidite veliko avtomobilov z oznakama TGI ali G-tec. Druga generacija teh modelov je dobila celo povečan doseg s plinom, saj so posode za plin povečali na račun posod za bencin. Zdaj pa so se v skupini odločili za radikalno spremembo.

Volkswagen CNG | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Vse modele s pogonom na plin CNG bodo namreč postopoma umaknili iz ponudbe. Škoda je denimo že umaknila scalo 1.0 G-tec in kamiq 1,8 G-tec, prihodnje leto pa jim  bo sledila tudi octavia. Podobno pa bodo storile tudi druge koncernske znamke.

Volkswagen CNG Avto VW opustil razvoj vozil na plin

Volkswagnov skupina svojo odločitev pojasnjuje predvsem z dejstvom, da je na trg lansiral veliko električnih avtomobilov, zato ne potrebuje avtomobilov s pogonom na stisnjeni naravni plin. Vendar pa je težava drugje. Stisnjeni naravni plin namreč nima velikega učinka na emisije ogljikovega dioksida, vsaj ne toliko kot električni avtomobili, ki jih EU klasificira kot vozila z ničelnimi izpusti.

škoda  CNG | Avtor: Škoda Škoda

Vendar pa tudi to ni pravi razlog za ukinitev avtomobilov s pogonom na stisnjeni naravni plin. Za to je najverjetneje krivo nezanimanje za takšne avtomobile pri kupcih. Omrežje črpalk za CNG se v zadnjih letih ni povečalo, vlade ne zagotavljajo subvencij, poleg tega pa so tudi cene samega plina poletele v nebo. V Nemčiji so vsi avtomobili s pogonom na stisnjeni naravni plin, tudi drugih znamk, letos dosegli le 0,1-odstotni tržni delež.

Mestni promet v Mariboru Avto Maribor z modernejšimi avtobusi

Za umik avtomobilov s pogonom na stisnjeni naravni plin torej niso le električni avtomobili, ampak tudi zmanjšanje povpraševanja po njih, ki je jasna posledica dogajanj v zvezi z ukrajinsko krizo in prekinitvijo dobave ruskega plina.

Komentarjev 1
  • Toma 13:54 01.november 2022.

    Plin pa ne izgoreva v CO2? Butalci!