Avto
17827 ogledov

Volkswagen v Evropi ukinja legendarni model!

VW jetta
1/6
Volkswagen
Volkswagen v Evropi ne bo več prodajal modela, ki je bil z nami prisoten skoraj 40 let!

Iz avtosalona v ameriškem Detroitu je prišla prek Atlantika žalostna, a po svoje razumljiva vest. 

Na tamkajšnjem razstavnem prostoru je ena glavnih zvezd Volkswagnovega prostora nova generacija modela jetta. A hkrati so pri Volkswagnu potrdili, da te kompaktne limuzine (dolžina 4,7 metra) v Evropi ne bodo več prodajali, temveč bo namenjena le še trgom v Ameriki in Aziji. "Jetta je bila sistematično načrtovana tako, da bi ugajala potrebam prekomorskim kupcem. Nimamo načrtov za evropsko različico," so po poročanju Carscoops uradno dejali pri največjem svetovnem proizvajalcu vozil.

Ime jetta mora seveda imeti nekakšno povezavo z vetrom. Izviralo naj bi iz imena za "jet-stream", ki označuje ozek zračni tok, ki ponavadi teče na območju velikih temperaturnih razlik predvsem zaradi mešanja zraka in vrtenja zemlje.

Evropejci spremenili okus

Jetta modelnega leta 2019 je po merah le še malenkost manjša od obstoječega evropskega limuzinskega passata. Na odločitev o koncu evropske zgodbe avtomobila, ki je od leta 1979 nastopal kot nekakšna limuzinska različica golfa, so vplivale spremembe na evropskih trgih, kjer priljubljenost limuzin upada, kupci pa imajo zelo radi suve. 

Volkswagen jetta | Avtor: Wikimedia Wikimedia

Doslej je prišlo na ceste šest generacij jette, med Slovence se je verjetno najbolj vtisnila v spomin druga generacija, ki je bila proizvajana v takratni tovarni TAS  istočasno z golfom druge generacije. Tretjo generacijo so v Evropi prodajali pod imenom vento, četrto pa kot bora. Ta je imel še karavansko različico, ki pa je bila razen nekaj oblikovnih razlik identična takratnemu karavanskemu golfu IV. Za peto in šesto generacijo so tudi v Evropi vrnili ime jetta. 

Jetto so do danes prodali že v več kot 15 milijonih primerkov in je s tem eden najuspešnejših Volkswagnovnih modelov vseh časov.

Nakup avtomobila Avto Je bil bolj slovenski avto v letu 2017 clio ali golf?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • McClain 23:38 17.januar 2018.

    vsak dan sem na kolesu, na nek hrib slabo uro. Dalec najbolj smrdi za VW, nekaj let starimi. Neverjetno.

  • Snežinko 12:39 17.januar 2018.

    LEGENDARNI model? Na ne počim od smeha! Jetta je bila vedno polom VW-ja, vsaj pri nas. Pri nas si v najboljših časih videl tu pa tam kakšno. Tudi zadnji model se je prodajal zelo slabo, ker je bilo predrag - ...prikaži več vsak je raje vzel passata - za malenkost višjo ceno si dobil dosti več avta.

  • sardela123 08:40 17.januar 2018.

    Avto,ki niti slučajno ni vreden svoje cene...,precenjen,sploh te stare vw kante!