Avto
853 ogledov

Volvo bo v avte dodajal defibrilator

Volvo lifesaver aed Volvo
Zanimivo sodelovanje, katere namen je reševanje življenj.

Volvo in nizozemski HartslagNu, osrednja državna organizacija za nujne posredovalce, sta začela skupni projekt, ki naj bi pripomogel k še dodatnemu preživetju ljudi, ki doživijo srčni zastoj.

Mreža AED naprav oziroma defibrilatorjev, ki lahko pomagajo pri zastoju srca, je sicer na Nizozemskem precej bolje razvita kot v Sloveniji, vseeno pa so tudi pri njih siva področja, kjer je teh pomembnih naprav premalo oziroma je v primeru zastoja srca do najbližje predaleč. 

Nizozemsko predstavništvo Volva se je odločilo, da bo v testni fazi 20 lastnikov izurilo za prve posredovalce in njihove avtomobile opremilo z AED napravo, spravljeno v kovčku v prtljažniku. Če bo dispečerski center 112 javil, da v bližini enega od teh voznikov nekdo potrebuje pomoč zaradi zastoja srca, bo avto samodejno pripravil navigacijo, da bo voznik čim hitreje na cilju in z napravo AED in znanjem pomagal pri oživljanju.

Volvo lifesaver aed | Avtor: Volvo Volvo

defibrilator Ignoranca države Slovenija Defibrilatorji, črna vest naše države

Bistvena je takojšnja masaža srca, AED ključ do uspeha

Pri zastoju srca je pomembna vsaka minuta. Največja možnost preživetja je, če oživljanje prisotni začnejo takoj, vsaj znotraj prvih šestih minut. Bistvena je masaža srca, še posebej pa so koristne naprave defibrilatorji, ki zmorejo z električnim impulzom povrniti srce v normalen utrip. Uporaba defibrilatorja je sicer zelo preprosta, le vedeti je treba za pravilen postopek.

David Gale Reševanje Slovenija "Peljal sem se po Celovški, ko sem videl ustavljen avto in gručo ljudi" Izobraževanje oživljanja in uporabe AED Slovenija AED: Koroška je zgled znanja oživljanja za vso Slovenijo

Nedavni primer o tem, kako lahko AED reši življenje, je bil tudi v Sloveniji. Moški je na Celovški cesti v Ljubljani doživel srčni zastoj. Prav v tistem času je po naključju mimo pripeljal reševalec Reševalne postaje Škofja Loka, ki ni bil v službi, a je imel v svojem zasebnem avtu vseeno defibrilator. 

Reševalec je takoj pristopil in ker moški ni dihal in ni imel utripa, uporabil defibrilator. Poleg tega so začeli še z masažo srca in moškega oživili ter mu rešili življenja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.