Slovenija
13067 ogledov

"Peljal sem se po Celovški, ko sem videl ustavljen avto in gručo ljudi"

David Gale Osebni arhiv David Gale, reševalec Reševalne postaje Škofja Loka
Moški na Celovški je imel neizmerno srečo, da je mimo pripeljal reševalec, ki je imel s sabo defibrilator.

Moški, ki je včeraj okoli desete ure zvečer na Celovški cesti doživel srčni zastoj, je imel neverjetno srečo. Prav v tistem času je mimo pripeljal reševalec Reševalne postaje Škofja Loka, ki je imel v svojem zasebnem vozilu defibrilator. 

"Peljal sem se po Celovški cesti v smeri centra, ko sem zagledal ustavljen avto in polno očividcev," je pojasnil David Gale. "Vklopil sem smernike, pristopil, povedal, da sem reševalec in vprašal, ali potrebujejo kakšno pomoč."

Doživel je srčni zastoj

Dejali so mu, da je moškemu slabo, a je, ko se je sklonil k njemu, takoj videl, da gospod ne diha in je v srčnem zastoju. "Takoj smo ga začeli oživljati," je povedal Gale, ki je imel v svojem vozilu AED. 

Novinarsko konferenco ob prvem Svetovnem dnevu oživljanja. Video Zdravje "Gospod, na pošti na Čopovi leži moški, ki se ne odziva" Oživljanje Zdravje Glavni razlog je strah, da bi nekoga poškodovali

Na vprašanje, kako to, da je imel v svojem vozilu defibrilator, je odgovoril, da je to "poklicna deformacija". "Reševalci imamo, zaradi paranoje, da se bo komu kaj zgodilo, kovček v avtu," je pojasnil Gale. "Glede na to, da smo imeli vso opremo, smo ga intubirali in ga začeli predihavati."

Reševalno vozilo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ves čas so bili v navezavi z dispečersko službo, ki je na kraj poslala primerno reševalno vozilo z zdravnico. "Ko so prišli, se je gospod začel upirati tubusu," je pojasnil reševalec. "Spontano je zadihal, imel tipne impulze, preživel je."

Pomembna je pomoč laikov

Reševalec, na katerega nas je opozoril njegov prijatelj, poudarja, da ne želi samopromocije ter da mu brez pomoči preostalih, ki so bili v bližini in so zelo trezno ravnali, ne bi uspelo.  

Novinarsko konferenca ob prvem Svetovnem dnevu oživljanja. Oživljanje Zdravje Bila na Veliki Planini, ko je vanje udarila strela Izobraževanje oživljanja in uporabe AED Slovenija AED: Koroška je zgled znanja oživljanja za vso Slovenijo

"Zelo pomembno je bilo, da nisem bil sam. Tam je bil tudi policist, ki je bil trezne glave," o včerajšnjem reševanju pove Gale, ki se zahvaljuje vsem, ki so bili zraven. "Vprašal sem ga, ali zna masirati. Je rekel, da zna. On je masiral, jaz sem naredil ostalo." 

Poudarja, kako pomembna je pravilna uporaba AED in pomoč laikov, ki so ponavadi prvi na kraju, kjer je reševanje potrebno in lahko ob pomoči dispečerjev rešijo življenje. "Ko pokličeš na 112 te ves čas vodi dispečer," razlaga reševalec. "S tabo ostane na liniji, te pomiri in usmerja. Pove ti, kam moraš po defibrilator, kaj je treba pritisniti. On te vodi, si njegove oči in roke."

112 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Seveda to ni opravičilo, da se laiki ne bi naučili osnov oživljanja in uporabe defibrilatorjev. "Ponavadi se srčni zastoj zgodi v ožjem krogu, doma," poudarja Gale. "Znanje je pomembno, da lahko rešiš nekoga svojega. Gospod, ki je bil včeraj na Celovški, je imel veliko srečo, da sem jaz prišel mimo v točno tistem trenutku s točno to opremo, ki jo je potreboval."

dan za varen avto Slovenija "Več ljudi se odloči ne pomagati, kot pa pomagati" Dan za varen avto v Kranju 95 % jih samo gleda Avto V 95 odstotkih ljudje ob ponesrečencu ne počnejo nič

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Holly_Blake 17:19 19.december 2018.

    Po zapustitvi mojega prejšnjega dela pred 2 meseci, sem imel nekaj sreče, da sem izvedel o tej spletni strani, ki je bila za mene varčevanje z življenjem ... Ponujajo delovna mesta, za katere lahko ljudje delajo na spletu iz svoje ...prikaži več hiše. Moja najnovejša plača po tem, ko sem delala za njih 4 tedne, je bila za 28397 $ ... Neverjetno stvar je, da je edina stvar potrebna prepr0sto tipkanje in dostop do interneta ... Preberite vse o tem tukaj ..... >>>>>>> www.Internet43.Com

  • sandi15 17:04 13.december 2018.

    Jaz in moj oče ter naše ožje sorodstvo, pa še vedno iščemo junaka, ki je na podoben način in na dosti podobni iti lokaciji mojega očeta rešil dne 24.10.2017 ob nekje 11.30 / 11.45, če kdo to osebo pozna ali ...prikaži več ve za njega, bi lepo prosil, če me kontaktira, da se osebno zahvalimo.

Sorodne novice