Zdravje > Aktualno
9552 ogledov

Bila na Veliki Planini, ko je vanje udarila strela

Novinarsko konferenca ob prvem Svetovnem dnevu oživljanja. Anže Petkovšek Eva Pogačar, zdravnica.
Strokovnjakinja Eva Pogačar, ki pri RKS organizira in izvaja tečaje prve pomoči, je na lastni izkušnji spoznala, kako pomembno je to znanje.

Zdravnica in gorska reševalka Eva Pogačar je med drugim tudi predsednica strokovnega centra za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije. Njeno delo je torej organiziranje in izvajanje tečajev prve pomoči za predavatelje po vsej Sloveniji. Z njimi deli najnovejše smernice in novosti, od letošnjega leta pa tudi lastno izkušnjo, ko je prvo pomoč potrebovala tudi sama.

Novinarsko konferenca ob prvem Svetovnem dnevu oživljanja. | Avtor: Anže Petkovšek Eva Pogačar, zdravnica. Anže Petkovšek
Neverjetno, bi lahko rekli, izkušeno reševalko, ki je gorska reševalka postala že leta 1989, usposobljena pa je tudi za helikoptersko reševanje, je v prostem času, na izletu s prijatelji našla strela.

Zgodilo se je avgusta letos, strela je udarila v pastirskem naselju na Veliki planini, v skale za pastirskim stanom ter ob tem razmetala skupino štirih pohodnikov, med katerimi je bila tudi Pogačarjeva. Enega od njih je rešila takojšnja pomoč z oživljanjem, ki jo je nudil švedski zdravnik oziroma turist, ki je bil v bližini.

strela, neurje Neuradno Slovenija Zaradi strele poškodovane štiri osebe, ena huje

Skupaj so bili štirje prijatelji...

"Vsak Zemljan lahko reši življenje" - se glasi slogan letošnjega dneva oživljanja, slogan, za katerega Pogačarjeva pravi, da ga je izkusila na lastni koži. "Tudi sama sem spoznala, kako zelo si odvisen od sreče, da je nekdo znal ali hotel oziroma bil pripravljan pomagati. Skupaj smo bili štirje prijatelji, ko se je nenadoma zgodilo," se spomni zdravnica.

"Dogodka se ne spomnim dobro. Meni se je svet ustavil v trenutku, lepo, tako, da meni osebno, ne bi bilo bilo nič hudega. Če bi se končalo slabo, bi bilo s svojci seveda precej drugače. Sicer sem zdaj toliko bolj vesela, da lahko to izkušnjo delim in jo še enkrat podoživim," je povedala. 

"Mož me je obrnil na bok"

Ko je udarilo, je padla v nezavest in ob tem imela srečo, da je nekdo vedel, kako ravnati. " Gre za položaj nezavestnega, ki ga je treba izvesti pri takšnem človeku, kar mi je dejansko pomagalo," nas je poučila strokovnjakinja za oživljanje. "Ko sem se zbudila, sem namreč imela v žrelu vso vsebino iz želodca. Dejstvo je namreč, da so bile moje požiralne mišice paralizirane, kar pomeni, da nisem mogla požirati in ne izpljuniti vsebine. K sreči me je mož obrnil na bok in mi verjetno rešil življenje. Sicer pa me je zagotovo rešil nekaterih drugih posledic ali okvar. Mnogim se vse to zdi zelo banalno in nepomembno, ko pa se to zgodi, dejansko vidiš, da dejansko pomaga," je povedala. 

Povedali so ji, da je s prijateljem zelo hudo

Čeprav je gorski reševalki in pohodnici z ogromno kondicije Velika planina "mala malica," se je po vsem tem počutila katastrofalno. "Kaj pa je zdaj to, sem rekla, ko sem se zbudila. Počutiš se, kot bi ti vso energijo potegnilo v središče zemlje. Boli neskončno in tudi premakniti se nisem mogla od bolečin. Potem so mi povedali, da je ena gospa videti, da bo vse v redu z njo, s prijateljem pa da ne bo nič, saj je porumenel. Seveda sem takoj zavpila, naj ga oživljajo in odgovorili so mi, da je vse, kot je treba. Ampak jaz se nisem mogla premakniti. Potolažili so me z besedami, da imajo občutek, da gospod, ki oživlja, ve kaj počne," pove zdravnica, ki tudi ob tako slabem počutju ni mogla iz svoje kože.

Po petnajstih minutah...

Novinarsko konferenca ob prvem Svetovnem dnevu oživljanja. | Avtor: Anže Petkovšek Eva Pogačar, zdravnica. Anže Petkovšek
Prijatelja je reševal švedski zdravnik oziroma turist, ki je bil v bližini. Oživljanje je trajalo za vse dolgih petnajst minut in je uspelo. "Z zdravnikom smo se pozneje dobili, se mu zahvali in smo še vedno v stikih, saj ga zanima, kako je z nami. Zelo kmalu je ugotovil, da ne bo zmogel sam, nam je povedal pozneje. Zelo si je želel, da bi mu kdo pomagal. Čeprav je bilo tam kar nekaj ljudi, ga domačini niso razumeli. Tam so bili starejši ali pa mladi, in nobeden od njih ni vedel, znal pristopit in pomagat," pove zdravnica. 

Pri streli pogosta paraliza dihalnega centra

Na srečo je pristopila zdravnikova žena in še nakaj ljudi iz skupine švedskih turistov. "Tako je lahko vse organiziral in skupaj z ženo sta 15 minut intenzivno oživljala. Po 30 stisih prsnega koša je dobil umetna vpiha. Pri streli namreč pride pogosto do paralize dihalnega centra in če ne daješ umetnih vdihov, je statistika preživetje po srčnem zastoju v tem primeru zelo slaba, " je postopek reševanja ob zastoju srca opisala reševalka.  

Danes so zelo hvaležni za življenje

"V bistvu sta tega gospoda stabilizirala že pred prihodom helikopterja, začel je dihati, srčna akcija je bila vspostavljena. Preden je šel v helikopter, smo ga vprašali za ključe avtomobila in povedal nam je, v katerem žepu so. Takrat smo videli, da je z njim zelo verjetno vse v redu. Danes smo vsi relativno v redu, z nekimi različnimi ali manjšimi posledicami, vendar je vse dobro. Vsi smo hvaležni za življenje in dejansko je pomembno, če znaš oživljati. Če si pa ti na drugi strani, je verjemite zelo fajn, ko se pojavi nekdo, ki zna in je to pripravljen narediti. Danes smo vsi zelo hvaležni za življenje,"  je vidno ganjena povedala Pogačarjeva.

Novinarsko konferenco ob prvem Svetovnem dnevu oživljanja. Video Zdravje "Gospod, na pošti na Čopovi leži moški, ki se ne odziva"

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.