Avto
37 ogledov

Volvo draži z različico V90 cross country

Volvo XC70
1/12
Volvo
Volvo bo sredi septembra predstavil model V90 cross country in na ta način povečal linijo avtomobilov z oznako 90 (XC90, S90, V90, V90 CC). Švedi že dražijo s tančico prek avta.

Oznaka cross country se ponaša z dvajsetletno zgodovino, po besedah predsednik uprave Volvo Car Group Håkan Samuelssona pa so ga ustvarili za težke cestne in vremenske pogoje, ki pogosto vladajo na Švedskem.

Prvi cross country je bil razvit leta 1996 in je združeval funkcionalno fleksibilnost in robustno zmogljivost. Danes, dvajset let kasneje, je priljubljen segment premijskega avtomobilskega trga.

Cross Country je namejen za vožnjo po različnih vrstah podlag, od blatnih kolovozov, do večdesetcentimetrske snežne oddeje, njegov prvotni namen pa je udobno nabiranje kilometrov po gladki avtocesti. Pri Volvu pravijo, da je priljubljena izbira lastnikov čolnov in konj, ki jih je potrebno vleči s posebnimi prikolicami.

 Kratka zgodovina

Prva generacija 1997 – 2000
Ustvarjen je bil kot zmogljiva alternativa športnim terencem in avtomobilom s pogonom na prva kolesa. Volvov prvi cross country je nosil oznako V70 XC in je pripeljal v času, ko so tradicionalni športni terenci začeli postajati mestni džipi. Cross Country je ponudil nov, pustolovski pogled, ki je združeval zmogljivost, funkcionalnost in udobje. Volvo V70 XC je bil na samem začetku uspešnica na severnoameriškem trgu.

Druga generacija, 2000 – 2007
Leta 2000 je bila predstavljena druga generacija V70 XC, ki je imela bolj mišičast izgled in je ponujala večjo oddaljenost od tal. Ko je bila leta 2002 predstavljena prva generacija modela XC90, je V70 XC dobil sodoben štirikolesni pogon. Da bi se ločil od svojega večjega brata, pa je spremenil svoje ime v XC70.

Tretja generacija, 2007 – 2016
Tretja generacija je prišla leta 2007. Vsebovala je še dodatno mero elegance in razkošja. Tudi tretja generacija XC70 je nadaljevala veliko ljubezensko zgodbo v Severni Ameriki, saj je tam predstavljala skoraj polovico celotne prodaje vozil Volvo.

Le še rjuha ga skriva

Volvo je v zadnjih dneh že pokazal detajl novega V90 cross countryja, nato pa v ponedeljek še s tančico prekrit celoten avtomobil. Da jo bodo sneli, ne bo več potrebno dolgo čakati, verjetno bo na ogled že ta teden. Hkrati novinec prekinja prakso, da je bil označen s kombinacijo črk XC. To bo odslej zgolj domena Volvovih suvov in križancev, medtem ko bodo terenske različice limuzin in karavanov nosile prvotno ime cross country.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.