Avto
26381 ogledov

Vozili smo najbolj pričakovano škodo ta hip

škoda fabia
1/41
MatijaJanežič
V Trimestju, kakor Poljaki s skupnim imenom imenujejo svoja baltska mesta Gdansk, Gdynio in Sopot, smo vozili novo škodo fabio, ki je gotovo najbolj pričakovana škoda ta hip.

Fabia tokrat nastopa že v četrti generacijo, a kot so poudarili na predstavitvi, lahko za njeno izročilo štejemo vsaj dva modela, ki ju je škoda izdelovala že pred tem: favorit in felicio. Kakorkoli, v Evropi in tudi Sloveniji jo lahko prve nove fabie pričakujemo novembra, njene cene pa za zdaj uradno še niso napovedali, čeprav je bilo namignjeno, da bo v osnovnih različicah na voljo že za zelo ugodno vsoto evrov. Žal smo izvedeli tudi, da so se pri Škodi odločili, da z novo generacijo fabie ne ponudijo karavanske različice combi.

Škoda 1203 Avto Tak bi bil sodoben Škodin kombi

škoda fabia | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Direktor Škode Thomas Schäfer je sicer že ob majskem razkritju nove fabie v Pragi obljubil, da bo v večini evropskih držav na voljo že za manj kot 14 tisoč evrov. To tudi ustreza njegovi trditvi, da bo fabia ključna pri Škodini usmeritvi kot znamke, ki bo voznikom ponujala dosegljivo mobilnost. Škoda po njegovem prepričanju stoji na začetku novega razburljivega poglavja v avtomobilski industriji, ko pravzaprav ne vedo prav dobro, kje bodo konec tega desetletja. Prepričan je, da bo Škoda gotovo drugačna znamka kot danes, digitalizirana in elektrificirana, prav tako pa tudi z razširjenim vplivom predvsem v vstopnem in množičnem segmentu.

Škoda Octavia Čehinja Avto Octavia je takšna, kot se od nje pričakuje

Ikona znamke

Pri Škodi pravijo,da je fabia prava ikona njihove znamke, ki že več kot dve desetletji bolj kot katerikoli drug njihov model uteleša Škodine temeljne vrednote. Od predstavitve prve generacije leta 1999 do danes so prodali več kot 4,5 milijona fabij, kar jo uvršča med najbolj uspešne predstavnice njenega razreda. In v novi generaciji naj bi imela vse, kar je potrebno za nadaljevanje uspešne zgodbe njenih predhodnic. K temu naj bi ji pomagali predvsem prostornost,učinkovita povezljivost, napredni asistenčni sistemi in čustvena oblika.

škoda fabia | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

K temu bo gotovo pripomogla s svojo obliko, ki ji zagotavlja tudi zelo ugoden aerodinamični količnik 0,28. Oblikovalci so tako ugodni količnik dosegli z natančnimi simulacijami pretoka zraka mimo karoserije in vrsto inovativnih podrobnosti, med katerimi so denimo tudi hladilne žaluzije, ki se tedaj, ko je manj potrebe po hlajenju motorja, zaprejo in pripomorejo k prihranku 0,2 litra goriva na 100 kilometrov pori hitrosti 120 kilometrov na uro. Tok zraka so izboljšali tudi s spojlerjem in bočnimi zaključki, ki zmanjšajo turbulence za zadkom avtomobila, zgladili so dno avtomobila in zrak usmerili z zračno zaveso mimo bokov in koles, ki so opremljena z aerodinamičnimi vstavki na platiščih.

Volkswagen polo Avto Volkswagen razkril novega pola, tudi ceno!

Vse te  izboljšave so pripomogle tudi k temu, da je fabia trenutni okoljski zakonodaji ustregla brez hibridizacije, saj, kot pravijo pri Škodi, ta ni potrebna. Motorno ponudbo tako sestavljajo zgolj konvencionalni bencinski motorji. Glaqvnino ponudbe tako tvroijo litrski motorji MPI in TSI z močmi med med 48 in 81 kilovati, v vrhu ponudbe pa bo 1,5-litrski turbobencinski štirivaljnik z močjo 110 kilovatov. Močnejša motorja bosta na voljo tudi s sedemstopenjskim menjalnikom DSG.

škoda fabia | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Ustreza pričakovanjem

Na predstavitvi sem za krajši las vozil dve fabii z različno močnima turbobencinskima trivaljnikoma. Prvi vtis je, da so pri Škodi dobro opravili delo, saj je fabia po eni strani povsem obdržala značaj sedanje generacije, hkrati pa se pozna, da je v primerjavi s predhodnico tudi močno napredovala, saj nekako bolj nevtralno stoji na tleh in se tudi odlično odziva na voznikove ukaze.

Škoda enyaq iV Prvi kilometri Avto Prvi kilometri s škodo, ki postavlja nove standarde

K temu gotovo pripomore tudi dejstvo, da so fabio zasnovali na koncernski modularni platformi za majhne avtomobile MQB-A0, ki si jo deli s volkswagnom polom in seatom  ibizo. V primerjavi s predhodnico so konstruktorji pri izdelavi karoserije uporabili več vroče oblikovanih in visoko trdnostnih jekel. Vsebnost treh najtrših vrste jekla se je s 15 dvignila na 40 odstotkov, komponente iz visoko trdnostnih jekel pa tvorijo skoraj 80 odstotkov karoserije.

škoda fabia | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Nova platforma je sicer fabii ji je prinesla nekoliko večje mere od predhodnice, ne pa tudi mase, saj je ostala skoraj enako težka kot predhodnica, kar je verjetno tudi »krivo«, da se nekomu, ki je vozil enako motorizirano fabio prejšnje generacije, odziv motorja zdi tako domač. V dolžino fabia po novem meri 4,107, v širino 1,780, v višino pa 1,460 metra, medosna razdalja znaša 2,564 metra, kar je 94 milimetrov več kot doslej. Soliden je tudi prtljažnik, ki je s prostornino 380 litrov (povečljivo na 1.190 litrov) za 50 litrov večji kot v odhajajoči fabii.

Škoda superb iV Preizkus Avto Med tednom na elektriko, konec tedna na bencin

Prtljažnik je tudi bolj praktično zasnovan, saj v njem najdete vrsto pripomočkov za lažje razporejanje prostora. Tudi sicer je fabia, ko gre za praktične domislice, prava škoda. V voznikovih vratih z lično in zelo domiselno oblikovanim notranjim držalom tako najdete vdolbino za dežnik, na hrbtiščih prednjih sedežev pa posebne žepke za mobilni telefon, ki jih je fabia prevzela od večje octavie. Kot prva v svoje razredu pa se lahko fabia med drugim pohvali tudi s šobami klimatske naprave za potnike na zadnji klopi, ki je po drugi strani klasično tretjinsko zložljiva. Različnih praktičnih posebnosti naj bi bilo kar 43, 16 različnih vdolbin za odlaganje predmetov pa skupno meri več kot 100 litrov.

škoda fabia | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Nov korak v oblikovanju

S četrto generacijo fabie je Škoda naredila novi korak v znamkinem značilnem čustvenem oblikovalskem jeziku. Po zaslugi novih proporcev je videti veliko bolj dinamična in dozorela. Ohranja tudi vlogo funkcionalne in praktične sopotnice za vsakdanje poti. Na zunanjosti izstopajo predvsem žarometi, ki delujejo kot podaljšek maske v novem Škodinem slogu. Že v osnovi so opremljeni s tehnologijo led, na voljo pa so tudi polne led luči z vrsto funkcij.

Škoda Kamiq Avto Takšen je kamiq s kančkom octavie

Led svetilke so na voljo tudi na zadku, kjer so luči sicer urejene v tipičnem znamkinem kristalnem dizajnu, kakor tudi elementi boka. Na fabii sta voljo sta tudi dve novi kovinski barvi: »grafitna metalik« in »feniks oranžna«. Da je skrivnost lepega videza v podrobnostih, priča trikotni začetek črte na spodnjem delu vrat, s katerim so  se poklonili češki nacionalni zastavi, ki je lansko leto praznovala okroglo stoletnico. Leta 1920 jo je namreč za svojo zastavo izbrala takratna Češkoslovaška, leta 1993 pa je po ločitvi Češke in Slovaške postala zastava Češke republike.

škoda fabia | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Ko smo si ogledali prve fotografije fabie, je ta oblikovni element precej izstopal, v resnici pa si ga morate kar malo predstavljati. Morda bo tisti ki ga hoče poudariti, tja nalepil kakšno nalepko, vendar dvomim, da bodo storili že Čehi, kaj šele drugi, ki s češko zastavo nimajo nikakršne čustvene vezi. Fabia je sicer serijsko opremljena tudi s strešnim spojlerjem iz umetnih materialov, ki dodatno poudari njen dinamični značaj.

Prenovljena seat arona in ibiza Prvič za volanom Avto Ibiza in arona z inovativnim trikom

Notranjost se seveda zgleduje po notranjosti drugih škod, ki jo je prva predstavila scala. Na predstavitvi je bilo poudarjeno, da so kokpit demokratizirali, saj je osrednji zaslon infozabavnega sistema enako dobro viden vozniku in sovozniku, armaturna plošča pa je tudi sicer zelo simetrična in zgrajena okoli osrednjega zaslona infozabavnega sistema. K zagotavljanju občutka širine sicer pripomore tudi prečna linija, ki so ji prilagodili tudi okrogle šobe klimatske naprave s fiksnimi vodoravnimi letvicami.

škoda fabia | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Domiselna poteza

Kljub temu, da fabii zaradi njenega položaja v znamki in koncernu niso namenili najbolj prestižnih materialov, so to oblikovalci nadoknadili z zelo domisleno potezo, ki tudi v praksi zelo dobro deluje. Del armaturne plošče so namreč oblekli v tkanino, ki ji da poseben videz in pridih. Enak tekstilni vzorec se sicer ponavlja tudi na oblogah vrat, kjer izstopa predvsem veliko držalo ovalne oblike, ki notranjosti tudi da poseben značaj.

Škoda fabia Avto Več (avta) ne potrebuješ

Vsekakor pa vsaj na prvi vtis velja: fabii morda niso namenili najbolj prestižnih materialov, a to ne pomeni, da ti niso kakovostni. Dober vtis daje fabia tudi v celoti, predvsem ko sedete vanjo, pa ne morete mimo občutka solidno izdelanega avtomobila. To velja tudi za sedeže, ki telesu nudijo dovolj opore, le na zadnji klopi se pokaže, da je fabia manjši avtomobil od scale in je zato tam manj prostora. A za boljši vtis bo potreben daljši preskus.

škoda fabia | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Povezljivost je izčrpna, možno je tudi indukcijsko polnjenje mobilnega telefona, voznika pa lahko glasovno razvaja poliglotska virtualna pomočnica Laura, ki govori petnajst jezikov. V fabii je prvič na voljo tudi virtualni kokpit, ki se ne razlikuje dosti od tistih iz večjih modelov. Uporaba nove platforme je pripomogla tudi k povečanju nabora varnostnih pripomočkov. V fabii je namreč na voljo do devet zračnih vreč, med drugim pa je na voljo tudi pomočnik »Travel Assist«, ki vozniku pomaga tudi pri krmiljenju avtomobila, na voljo pa je tudi prilagodljivi tempomat, ki deluje do hitrosti 210 kilometrov na uro.

Škoda Scala Prvi test Avto Prvi test: Ni rapid in ni octavia

Prvi vtis z vožnje nove fabie je torej zelo dober, saj se vidi, da so v Mladi Boleslavi v njeno posodobitev veliko vložili. Zato komaj čakamo, da jo bomo pozimi lahko tudi bolj temeljito preskusili in o vtisih tudi kaj več napisali.

škoda fabia | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Komentarjev 5
  • vzev 20:03 26.avgust 2021.

    Zunanjost precej lepša od svoje predhodnice, notranjost pa ravno obratno. Pa to je pri celem VAG koncernu enako. Zakaj ne znajo več vgraditi tega zaslona.

  • milan243 16:00 26.avgust 2021.

    Trivalni litrski motor ---- tuga od tehnike, čas je za kaj boljšega . Velja za vse v skupini!!!!

  • radovednica 09:24 26.avgust 2021.

    ...motor bi moral biti vsaj 1.4 litrski, o porabi ni govora, morala bi biti pod 4 litre, narejen "kot bi ga otroci klesali, robat, grd", malo prostora v potniški kabini, za prednjimi sedeži, malo prtljažnika, maska kot v Severni Koreji, ...prikaži več notranjost nepotrebno "nakinčana". Paradni konj za parado , če si sam na njej.