Avto
22876 ogledov

Črna plat pnevmatik

vulkanizerstvo Saša Despot
Strokovnjaki pravijo, da so bolj škodljive za okolje od dizelskih izpustov.

Britanski vozniki bi se lahko soočili s posebnim davkom na pnevmatike. Ministrstvo za promet (DfT) je najelo svetovalce, da pregledajo, kako lahko Združeno kraljestvo zatre naraščajoče emisije – to je vodilo do predlogov, ki bi lahko uvedli "davek na pnevmatike“, piše britanski avtoklub (RAC).

Pnevmatike Nakup rabljenega Avto Velik strošek pri nakupu rabljenega, ki ga marsikateri kupec spregleda

Novica sledi poročilu Imperial College London (ICL) o vplivu strupenih emisij iz pnevmatik. Pobuda Transition to Zero Pollution je pokazala, da bo Velika Britanija zaradi obrabe pnevmatik, čeprav električna vozila odpravljajo težavo emisij, še naprej imela težave s trdimi delci.

Vulkanizer Pred menjavo Avto Pnevmatike čez zimo postale jajčaste oblike

Po njihovih raziskavah se vsako leto globalno sprosti več kot šest milijonov ton škodljivih delcev zaradi obrabe pnevmatik. Samo v Londonu 2,6 milijona vozil letno izpusti okoli devet tisoč ton delcev na račun obrabe pnevmatik. V novem dokumentu so prav tako pozvali k večjim naložbam v raziskave obrabe pnevmatik.

vulkanizerstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Bojazen, da vozniki ne bodo želeli zamenjati obrabljenih pnevmatik

Vodja raziskave dr. Zhengchu Tan z Imperialovega oddelka za strojništvo je ob tem dejal: "Delci obrabe pnevmatik onesnažujejo okolje, zrak, ki ga dihamo, odtekanje vode s cest in dodatno vplivajo na vodne poti in kmetijstvo. Tudi, če bi vsa naša vozila v določenem času začela poganjati elektrika namesto fosilnih goriv, bomo prav zaradi obrabe avtomobilskih pnevmatik še vedno imeli škodljivo onesnaževanje."

AMZS test letnih gum 2023 50 pnevmatik Avto AMZS test letnih gum za sezono 2023

Vodja cestne politike pri britanskem avtoklubu RAC, Nicholas Lyes, je za MailOnline povedal: "Čeprav so pogovori o davku na pnevmatike preuranjeni, lahko povzročijo več škode kot koristi. Zaradi tega bi se lahko poslabšala varnost na cestah. Voznike namreč odvračajo od zamenjave obrabljenih pnevmatik. Povečanje cen cenejših pnevmatik bi nedvomno povzročilo prav to, da bi se nekateri vozniki še naprej vozili z izrabljenimi pnevmatikami, kar bi ogrozilo varnost v cestnem prometu."
 

Komentarjev 20
  • Skias 09:53 06.marec 2023.

    Zlahka si je izmisliti davek na kar koli! Koliko tega denarja pa gre dejansko za ekologijo? Gume se pravi če kupim premium gume ne bo odpadanja delcev? Seveda bo Davek v UK pa je na vse 20%. Pa ne pozabit, ...prikaži več, da naši radi pobirajo kake take ideje in za to jim ne dajajte več idej kot je gor davek na prdec ali dihanje, ker še pre hitro lahko postane realnost. Menjava oblasti hahahahaha kaj pomaga menjava ministra, ko pa vodijo oni, ko ostanejo na ministerstvih.

  • Idioti 21:14 05.marec 2023.

    Kaj pa miljoni sportnikov in in nesportnikov in obraba njihovih superg ?

  • Grof 20:25 05.marec 2023.

    Z kliniko za male živali se ravnokar dogovarjam za termin avtanazije mojih dveh malih hišnih ljubljenčkov, ker po izračunih, ki mi jih je po faxu poslala Tanja, bodo stroški na izdihan CO teh dveh bitij astronomsko visoki

Sorodne novice