Avto
33 ogledov

Vozniki naj bodo tudi inšpektorji

avto strošek servis popravilo vzdrževanje Žurnal24 main
Javna agencija RS za varnost prometa želi informacije o nepravilnostih na tehničnih pregledih, šolah vožnje in pri vzgojnih in psihosocialnih delavnicah zbirati s pomočjo prijav ljudi, ki bodo zaznali nepravilnosti.

Javna agencija RS za varnost prometa je z namenom izboljšanja delovanja področij, ki so pod njenim nadzorom, odprla poštni predal nadzor.avp@avp-rs.si.

Na poštni predal se lahko obrnejo tudi tisti, ki želijo podati pripombe in mnenja, in sicer v povezavi s tehničnimi pregledi vozil, homologacijami in registracijami vozil. Poleg tega se lahko pripombe navezujejo tudi na delo šol vožnje, izpitnih centrov, usposabljanja kandidatov za voznike, učiteljev vožnje in strokovnih vodij šol voženj ter izvedbe dodatnega usposabljanja za voznike začetnike in za varno vožnjo.

Prednostno bodo obravnavali podpisane prijave, podatke prijavitelja pa bodo vodili v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Javna agencija RS za varnost prometa ima sicer več kot 100 zaposlenih.

Ne znajo zamenjati niti amortizerjev

"Stanje na tehničnih pregledih ni dobro. Izvajajo se površno, nekatere delavnice niso opremljene skladno z predpisi," nam je ob izbruhu aferi s tehničnimi pregledi julija lani povedal takratni vršilec dolžnosti direktorja AVP Franc Pojbič.

Z izrednim nadzorom je želel ugotoviti dejansko stanje na tehničnih pregledih. Ugotovitve so pokazale, da večina izvajalcev tehničnih pregledov nima lastnega sistema notranjega nadzora, da bi nadzirali in obvladovali lastno dejavnost. V nekaterih primerih kadri, kot so kontrolorji in vodje, pri izrednem pregledu niso imeli ustreznega potrdila o strokovni usposobljenosti, ki ga morajo na določeno časovno obdobje obnavljati. Ugotovitve nadzora so pokazale, da ponekod nekateri sploh ne znajo pregledati amortizerjev, Pojbič pa je potrdil, da je podkupovanje na tehničnih pregledih praksa.

Komentarjev 7
  • Pepe007 07:53 10.marec 2014.

    Ali ne znajo "pregledati" ali "zamenjati" amortizerjev. Ti dve besedi imata v slovenskem jeziku zelo različen pomen, da ne niti bi o tem, da za amortizer obstaja ustrezna slovenska beseda.

  • milek 07:21 10.marec 2014.

    kaj pa če boš zaradi tega zletu s ceste, komu boš takrat dal za pir.

  • Ivo 03:51 10.marec 2014.

    Jaz bom tudi mail odprl in malo informacije zbiral...