Avto
8 ogledov

Vozniki, pozor, pešci v megli

Pešci Shutterstock
Pešci so pozimi, ko je zaradi krajšega svetlega dela dneva in slabših vremenskih razmer vidljivost slabša, med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci.

Danes zjutraj so policiste obvestili o prometni nesreči v Metliki. Ti so opravili so ogled in zbrali obvestila; po prvih ugotovitvah je 42-letna voznica osebnega avtomobila ob zmanjšani vidljivosti na prehodu za pešce trčila v 17-letno peško, ki je pravilno prečkala cesto. Lažje poškodovano najstnico so reševalci odpeljali v bolnišnico.

Bodite vidni

Policisti pešce zato pogosto opozarjajo, naj upoštevajo cestnoprometne predpise in poskrbijo za vidnost v prometu ter s tem za lastno varnost.

Pešci so pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, ki vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola in preblizu desnemu robu vozišča. Veliko nesreč pa se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Zlasti starejši so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali zato, ker kršijo cestnoprometne predpise.

Policija svetuje, naj bodo pešci v prometu čim vidnejši. Nosijo naj svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo njihovo vidnost, na primer odsevne trakove in kresničke. Upoštevajo naj prometne predpise, cesto naj prečkajo na označenih prehodih za pešce, v semaforiziranih križiščih ob zeleni luči, hodijo pa naj po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.