Avto
40052 ogledov

Vozniki, pozor: Po 70. letu vsakih pet let po izpit?

Vozniška dovoljenja D. J.
Če bo predlog Evropske unije sprejet, bodo morali vozniki, ki so dopolnili 70 let, v vseh državah Evropske unije svoje vozniške sposobnosti dokazovati z opravljanjem izpita vsakih pet let.

Do zdaj je bilo vozniško dovoljenje v številnih državah dosmrtno. Če si ga pridobil, ti nikoli ni bilo treba dokazovati, da znaš voziti avto in, da poznaš prometne predpise. Nad 65 let starosti je bilo dovolj le zdravniško potrdilo. Toda to se lahko kmalu spremeni. Evropska unija načrtuje veliko reformo vozniških dovoljenj, ki med drugim vključuje obvezen vozniški izpit za voznike, starejše od 70 let. Ta in druge novosti naj bi povečale prometno varnost po vsej Evropi. Cilj je zmanjšati število smrtnih žrtev na cestah. Leta 2022 je v državah EU v prometnih nesrečah umrlo 20.600 ljudi.

Obveznost opravljanja vozniškega izpita bi morala veljati v vseh državah članicah. Predlog pravi, da bi morali starejši od 70 let izpit opravljati vsakih pet let. V predlogu zakona še ni natančno opredeljeno, kako bi lahko bil izpit videti. Za vrsto in strukturo testa bi morala biti odgovorna posamezna država članica EU. Nekatere evropske države pa poleg zdravniškega pregleda že zahtevajo tudi preizkus telesne pripravljenosti. Na primer v Švici za voznike starejše od 70 let. Na Danskem potrebujete celo novo vozniško dovoljenje, ko dopolnite 80 let.

Kar zadeva načrte EU, trenutno potekajo razprave o dveh možnostih. Prva je redno samoocenjevanje, ki ga je treba opraviti vsakih pet let. To je lahko redni obisk zdravnika. Kako natančno se preverja sposobnost za vožnjo, je prepuščeno državam članicam.

starostnik, avto, vožnja | Avtor: Profimedia Profimedia

Kako je s podaljšanjem vozniškega dovoljenja po 70. letu starosti v Sloveniji?

Zakon o voznikih določa, da se od 70. leta starosti veljavnost vozniškega dovoljenja upravičencu podaljša, ko predloži zdravniško spričevalo, iz katerega je razvidna telesna in duševna zmožnost za vožnjo motornega vozila določene kategorije.
V zdravniškem spričevalu mora biti, skladno z ugotovljenimi psihofizičnimi sposobnostmi voznika, določen datum naslednjega zdravniškega pregleda.

Vozniško dovoljenje B kategorije se po dopolnjeni starosti 70 let izda z veljavnostjo pet let. Veljavnost vozniškega dovoljenja je lahko tudi krajša in omejena na rok, določen v zdravniškem spričevalu o telesni in duševni zmožnosti upravičenca za vožnjo motornega vozila, ki ga izda izvajalec zdravstvene dejavnosti.

Vlogi za podaljšanje vozniškega dovoljenja mora stranka predložiti:

- dosedanje vozniško dovoljenje,
- zdravniško spričevalo o opravljenem zdravstvenem pregledu,
- ustrezno fotografijo ter
- osebni dokument.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 57
  • bobubob 16:04 14.junij 2023.

    Grozljivo, kako se ta nori svet boji modrosti starejših. Nasilna in predrzna mladina na cesti je pa OK, njih si še policija ne upa več ustavljati, sploh če so Vip porekla. In vse kar oni potrebujejo za vožnjo je - ...prikaži več - močan avto in kij na zadnjem sedežu. Tudi to je Evropa, vedno bolj samo še to. Čakam le še skorajšnjo novico, da so v kaki jedrni državi ponudili zastonjsko evtanazijo vsem nad 60 let, če se pustijo predelati v tablete......

  • Stampedo 08:50 12.junij 2023.

    Greš in plačaš tja kjer gre na lepe oči - brez pregleda, tako k do zdaj.

  • atamama 22:38 11.junij 2023.

    V SLO imamo voznike B kategorije, ki so funcionalno nepismeni in to okoli 3 tisoč. Preden se naš famozni urad spravi v pisanje uredb za starčke predlagam, da se pregleda za nazaj kdo so te osebe in kdo jim je ...prikaži veče omogočil, da so opravili teorijo...ker prakso imajo, ker vozijo brez izpita ... In ko bodo to ugotovili postaviti nove ljudi namesto teh. Pa seveda jim zagotoviti varovanje...varnost... Sicer pa župani teh krajev vedo kako se temu streže samo ne ni jasno zakaj Policija ne ve.