Avto
20 ogledov

Vsak ima lahko edinstvenega adama

Opel adam
1/16
Gregor Prebil
Opel je po amperi s podaljšanim dosegom in svojim prvim malim mestnim terencem mokko pokazal še tretji netipični model za svojo znamko – mestni adam.

Adam z manj kot 3,7 metra dolžine, tremi vrati in štirimi sedeži, že na prvi pogled ni tipičen opel, čeprav si s preostalo paleto deli oblikovne elemente, ko so žarometi v obliki kril spredaj in zadaj.

Je začetnik novega dizajna znamke, kar se kaže z odprtino za hlajenje in kromirano letvico v obliki kril z logotipom na sredini. Posebnost je streha, ki z ločilno črto, ta je lahko črna ali kromirana, med karoserijo in streho ustvarja občutek lebdeče strehe.

Nešteto barvnih kombinacij

Pri Oplu so mladostnost in modnost želeli poudariti z neštetimi barvnimi kombinacijami, teh naj bi našteli preko 30.000. 12 barv zunanjosti je moč za doplačilo 200 evrov kombinirati s tremi barvami strehe (bela, rjava ali črna), celo notranji elementi in ključ na preklop za zagon vozila so lahko v barvi karoserije. Kupec lahko izbira med 31 oblikami in barvami platišč, ki so na voljo v štirih dimenzijah, od 15 do 18 palcev.

Opel adam | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Poleg osnovne različice, po njej naj bi posegali le redki, so pri Oplu predstavili tri opreme, oziroma različice adama, odštekano (Jam), modno (Glam) in športno (Slam), ki ima tudi športno podvozje. Voznik lahko do neskončnosti vozilo prilagaja svojim zahtevam. Na izbiro so mu številni paketi nalepk, svojemu okusu pa lahko do potankosti prilagodi notranjost. Izbirati je moč med petimi barvami notranjosti, 15 vrstami oblazinjenja, 19 dekoracijami, na voljo so celo tri različne stropne obloge, tudi s tematiko modrega neba, ki jih je moč, ko se jih naveličamo, za doplačilo zamenjati z drugimi. Strop vozila lahko osvetljuje 64 led diod, ki ponoči tvorijo ozvezdje in edinstven občutek.

Nove tehnologije

Adam, po njem naj bi posegalo 60 odstotkov žensk in 40 odstotkov moških, po večini pa računajo na mlade voznike, so v skladu z omenjenimi ciljnimi skupinami založili z novimi tehnologijami.

V notranjosti poleg barvitosti izstopa 7-palčni ekran na dotik. Zabavno informacijski sistem Intellink je povezljiv z iPhonom, povezljiv je z najrazličnejšimi priključki in posebnimi aplikacijami, vključno z BringGo navigacijo.

Opel adam | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Opel mu je dodal drugo generacijo sistema pomoči pri parkiranju, ki sam najde prazno parkirno mesto in sam vrti volan med parkiranjem, voznik ali voznica pa zgolj zavira. Na voljo je še sistem prepoznavanja vozil v mrtvem kotu, ogrevan volan in prilagajanje trdote volana, tempomat in tudi iz drugih oplovih sistemov znan v zadnji odbijač vgrajen nosilec za prevoz koles (flex fix).

Trije motorji, vsi bencinski

V začetku so mu pri Oplu namenili tri bencinske motorje z ročnimi petstopenjskimi menjalniki. Za doplačilo v višini 200 evrov je moč vse kombinirati s sistemom start/stop. Vstopni model je 1,2-litrski z 51 kilovati moči (70 KM), sledita dva 1,4-litrska agregata, šibkejši z 64 kilovati moči (87 KM) in močnejši z 74 kilovati moči (100 KM).

Ponudbo bo v prihodnosti dopolnila popolnoma nova generacija majhnega bencinskega motorja s turbinskim polnilnikom in neposrednim vbrizgom goriva, z ročnim šeststopenjskim menjalnikom.

Opel adam se bo v rastočem A in B segmentu malih vozil spopadel z ikono fiatom 500L, s katerim je glede na gabarite najbolj podoben in tudi modeli prestižnih znamk kot je mini one, audi A1 in tudi citroenov premium model DS3.

Opel adam | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Glede na številne elemente prilagajanja čakalna doba ni nič večja od preostalih modelov znamke, to je do 100 dni. Cene se začnejo pri 11.400 evrih za osnovni model brez sistema start/stop, 1,2-litrski motor z opremo jam stane najmanj 12.900 evrov, oprema Glam, ki že prinaša samodejno klimatsko napravo, avtomobil podraži za 700 evrov, športni paket (slam) pa še za dodatnih 290 evrov. Prvim kupcem so namenili popust v višini 1.000 evrov s katerim si lahko znižajo ceno, ali pa jih porabijo za individualizacijo vozila.

Pri oplu računajo, da si bo novinca v njihovih vrstah v naslednjem letu omislilo okoli 100 Slovencev in Slovenk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.