Avto
468 ogledov

Vsako tretje vetrobransko steklo v Sloveniji zamenjano z napako

Napake pri vgradnji vetrobranskega stekla
1/14
Jože Škrilec
Nestrokovno ali nepravilno vgrajeno vetrobransko steklo bistveno zmanjša varnost potnikov v vozilu v primeru trčenja. V slovenski študiji so v letu 2015 pregledali 781 vozil, skupno pa odkrili 146 napak, velika večina napak se nanaša na vgrajena vetrobranska stekla, ki so bila zamenjana predhodno, manj pa na originalno vgrajena vetrobranska stekla.

Po vzoru na irsko raziskavo, kjer je bilo ugotvoljeno, da je ob zamenjavi preko 35 odstotkov vetrobranskih stekel vgrajeno nestrokovno, več kot 14 odstotkov vgrajenih vetrobranskih stekel pa je ocenjenih z velikim ali srednje velikim tveganjem ob prometni nezgodi, so se pri specialistu za popravilo in menjavo avtomobilskih stekel, podjetju Carglass, lotili raziskave za slovenski trg. Cilj projekta je zbiranje podatkov o nepravilno vgrajenih vetrobranskih steklih in vpliv le tega na varnost v prometu.

Do zdaj pregledali 781 vozil

V ta namen so k sodelovanju povabili neodvisnega strokovnjaka s področja varnosti v prometu Jožeta Škrilca. Raziskava je pokazala, da prihaja do napak pri že predhodno zamenjanih steklih, kot tudi pri vetrobranskih steklih prve vgradnje. Delež napak pri steklih prve vgradnje je sicer bistveno manjši kot delež napak pri vetrobranskih steklih, ki so že bila predhodno zamenjana. "

"V slovenski raziskavi smo do sedaj pregledali več kot 5.500 vozil. Od teh 5.553 vozil je bilo 2.510 vozil, ki so imela že predhodno zamenjano vetrobransko steklo in 3.043 vozil s prvo vgradnjo vetrobranskega stekla. Pri vgrajenih vetrobranskih steklih, ki so bila že predhodno zamenjana, je
bilo ugotovljeno 49 nevarnih napak, ki bistveno zmanjšajo varnost potnikov v vozilu ter lahko vplivajo na nepravilno delovanje zračne blazine v primeru trka ali prevračanja," so za zurnal24.si pojasnili pri Carglassu, kjer so z zbiranjem podatkov pričeli lani.

Škrilec poudarja, da ni pravilo, da so slabše vgrajena stekla v vozilih nižjega cenovnega razreda, saj napake opažajo v vseh cenovnih razredih. Žal pa lastniki vozil včasih težko prepoznajo, da je bilo steklo slabo vgrajeno v vozilo: "Drži. Žal je veliko napak pri menjavi stekla skritih očem lastnika vozila, saj vetrobransko steklo zakrije morebitne poškodbe ali rjo. Napake, ki pa so opazne, so zamakanje v notranjost vozila in povečan hrup," pravi storkovnjak in pojasnjuje, da so najpogostejše poškodbe karoserijskih delov in posledično prerjavetje okvirja kamor se namesti vetrobransko steklo. Prav tako so pogoste poškodbe oblog strehe in A stebričkov. V veliko primerih pa je tudi očitno, da so uporabljena neprimerna lepila, podloga pa pred menjavo stekla ni bila ustrezno pripravljena.

Zračna blazina se ne bo sprožila pravilno

Še bolj kot rja, pa napake pri vgradnji avtomobilskih stekel vplivajo na varnost. Posledice slabe servisne storitve se lahko izkažejo pri sprožitvi zračnih blazin, ko se sopotnikova zračna blazina upre ob vetrobransko steklo, pri prevračanju vozila, če vetrobransko steklo pade iz vozila, se streha deformira v smeri potnikov v vozilu za 30 odstotkov bolj kot v primeru, da steklo ostane na mestu. Vetrobransko steklo vpliva tudi na torzijsko ali vzvojno trdnost vozila in posledično na vozne lastnosti vozila.

Komentarjev 4
  • 4krogci 20:10 22.december 2015.

    menju na carglassu in mi je po enem tednu začelo zamakat, reklamacije niso želel upoštevat oz, so rekli da je moja napaka????? wtf???? ja v avto katerega potrebujem vsak dan sem šel vrtat luknje!!!!!\s\ssem raje reskiral 50€ in šel na ...prikaži veča drug servis kjer so zrihtal in je 5 let mir. Da niti ne rečem da so mi na carglassu zaračunal originalno steklo, vgradili pa nadomestek!!

  • Janez_53 16:01 22.december 2015.

    Zelo prozorno! Carglass SAM ZASE IZDELA NEPRISTRANSKO RAZISKAVO!!! Ja fantje, a res mislite, da smo po župci priplavali??? In če se ne motim, bi ta članek s prikrito reklamo za Carglass moral imeti oznako "Oglasno sporočilo"!!!

  • Lavdan 14:23 22.december 2015.

    Reklama za carglass.