Avto
2459 ogledov

VW finančnik: "Najboljši del zabave je mimo"

Volkswagen Epa
Razmere na avtomobilskem trgu so se korenito spremenile.

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je znižal cilje glede prodaje in dobička za 2020. Prvi Volkswagnov finančnik Frank Witter je v konferenčnem klicu z vlagatelji ob tem poudaril, da so se razmere na avtomobilskem trgu korenito spremenile. "Najboljši del zabave je mimo," je bil slikovit.

Volkswagen ID.3 Električni VW Avto Toliko bo stal novi električni volkswagen za množice!

Volkswagen po Witterjevih besedah, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, naslednje leto pričakuje prihodke v višini vsaj 261 milijard evrov, kar je 10 milijard manj od predhodnih pričakovanj in 20 odstotkov več kot v 2016. Do zdaj je velikan iz Wolfsburga pričakoval, da se bodo prihodki v obdobju 2016-2020 okrepili za 25 odstotkov.

Volkswagen bo v vozila prihodnosti vložil 60 milijard evrov

Volkswagen je napovedal, da bo do leta 2024 vložil 60 milijard evrov v razvoj električnih, hibridnih in povezanih vozil. Po načrtih, ki jih je že potrdil nadzorni svet družbe, bodo v naslednjem desetletju predstavili do 75 novih električnih modelov in okoli 60 hibridov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP."Osredotočamo se na naložbe v prihodnost mobilnosti," je ob predstavitvi načrtov poudaril prvi nadzornik Volkswagna Dieter Pötsch.

Volkswagen | Avtor: Epa Epa

Nižji so po novem tudi cilji glede dobička. Dobiček iz poslovanja naj bi se ustavil pri 18,25 milijarde evrov, čisti dobiček pa naj bi namesto do zdaj pričakovanih 30 evrov na delnico dosegel od 27 do 28 evrov. Glede na 2016 naj bi bila tako rast dobičkonosnosti 30-odstotna, medtem ko je bil do zdaj cilj pri 40 odstotkih.

Volkswagen logo Vam je všeč? Avto Volkswagen spreminja svoj logotip

Volkswagen vsako leto posodobi in prilagodi svoj petletni finančni načrt in danes predstavljene številke so del tega. Uradno letno napoved poslovanja bo sicer koncern predstavil prihodnjo pomlad ob objavi poslovnih izidov za 2019.

Volkswagen Avto Volkswagen v enem dnevu ohladil ambicije hrvaške vlade

Prvi mož Volkswagna Herbert Diess je danes napovedal tudi, da si koncern v luči ohlajanja globalnih gospodarskih razmer prizadeva za povečanje produktivnosti in učinkovitosti ter izboljšanje stroškovnega vidika poslovanja. Volkswagen je že pred časom napovedal, da želi do leta 2029 prodati 26 milijonov povsem električnih vozil in okoli šest milijonov hibridov.

Proizvodnja volkswagna ID.3 | Avtor: Epa Epa

So pa že tokratne Witterjeve besede negativno vplivale na delnice podjetja. Witter je ob tem opozoril na trenutno neugodno poslovno okolje za avtomobilski sektor zaradi potencialnih negativnih učinkov brexita, trgovinskih napetosti v svetu in posledičnega ohlajanja globalne gospodarske rasti.

Volkswagen T-roc TEST Avto Volkswagen T-roc stavi na uporabnost

"Prepoznati moramo spremenjen gospodarski okvir in se ustrezno prilagoditi. Iskreno moramo ugotoviti, da je najboljši del zabave mimo," je poudaril Witter, ki pa je vseeno opozoril, da bodo številke koncerna, ki se že leta otepa tudi posledic afere z goljufanjem pri testiranju izpustov dizelskih vozil, še vedno občutno višje kot v 2016.

Komentarjev 1