Avto
2922 ogledov

WHO: V mestih je treba zmanjšati hitrost na 30 km/h

Cona 30 Saša Despot
Devet ukrepov, s katerimi bi prepolovili število smrti na cestah po svetu

Prihodnje leto bo v švedskem Stockholmu potekala tretja svetovna ministrska konferenca o prometni varnosti. Na njej bo sodelovali predstavniki prek 80 držav, pričakovati je predvsem transportne ministre in druge pomembnejše predstavnike organizacij, ki po državah skrbijo za izboljšanje prometne varnosti. Na leto namreč po svetu v prometnih nesrečah umre kar 1,35 milijona ljudi. Samo v EU je mrtvih vsako leto okoli 25 tisoč in še več sto tisoč huje poškodovanih.

Konferenca bo imela pomembno nalogo, saj bo začrtala akcijski načrt za prihodnje desetletje, kar je zaradi hitrih sprememb, prodora digitalizacije in avtonomne vožnje ter novih pojavov mikromobilnosti velikanski izziv. 

Tečaj senior za starejše voznike, AMZS Koristno! Avto Celo upokojeni župnik se po 50 letih lahko nauči novih veščin

Pred konferenco je ekspertna skupina strokovnjakov z vsega sveta pripravila program z devetimi ukrepi. Če bi jih države upoštevale, bi skupno število smrti in poškodb vsaj prepolovili, so prepričani.

Končni predlogi ukrepov sicer še niso bili predstavljeni javnosti, je pa znano, v katero smer bodo šli. WHO bo predlagala večjo pozornost pri načrtovanju prometnic. Odgovornost za prometno varnost bi morali razširiti z ministrstev in raznih agencij še na druge deležnike v prometu. 

Eden izmed predlaganih ukrepov, ki bo gotovo povzročil veliko komentarjev, pa je zmanjšanje hitrosti v naseljih na le 30 km/h. Večje hitrosti bi bile dovoljene samo v primerih, ko bi bilo to varno za vse udeležence. "Radi bi spodbujali hojo ali kolesarjenje brez kompromisov, koliko nas bo to stalo v človeških žrtvah, je ob tem predlogu dejala Maria Krafft, direktorica za varnost pri švedski prometni upravi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar Leon
    Leon 14:50 20.oktober 2019.

    In kako bodo reševali prometne nesreče ,ki jih bodo povzročili e-skiroji, e- rolke ,e- mopedi in kolesa ,saj bodo nadomestili avtomobile v naseljIh .

  • Avatar Leon
    Leon 14:47 20.oktober 2019.

    In kak

  • tomi67 13:53 20.oktober 2019.

    Saj bi lahko tudi kar prepovedali avtomobile, pa ne bi bilo nobenih smrti zaradi avtomobilov več. (Samo zaradi brezposelnosti par sto milijonov, ki so neposredno ali posredno odvisni od avtomobilske industrije.) Kakšne nebuloze, medtem ko svetovno prebivalstvo narašča po milijardo ...prikaži več na deset let že skoraj. En bivši sodelavec je pametno ugotovil: Nesreče so bile, so in bodo. Pa ne samo v prometu.