Avto
59 ogledov

Z vsakim teslo S 7.000 evrov izgube

Tesla Tesla
Tesla je lansko poslovno leto drugače od pričakovanj končal globoko v rdečih številkah. A Elon Musk se sklicuje na vreme in je zaradi novih električnih modelov za leto 2015 optimističen.

Družba iz Palo Alta je lani izdelala 34.526 vozil, v zadnji četrtini leta so beležili rekordno število proizvedenih tesel S in velik porast prodaje. A ...

Kljub temu je družba končala leto 2014 z izgubo 257 milijonov evrov, kar je precej več od minulih četrtletij. Investitorji so razočarani, saj so pričakovali donos na svoje delnice. Preračunano pa so lani z vsakim narejenim teslo S pridelali 7.000 evrov izgube.

V družbi poudarjajo, da so v zadnjem obdobju ogromno vložili v razvoj, saj v drugi polovici letošnjega leta napovedujejo premiero svojega prvega električnega suva z imenom tesla X, hkrati gradijo megatovarno baterij v sodelovanju s Panasonicom.

Po drugi strani je tovarni zagodlo vreme, saj zaradi obilnih snežnih padavin naročnikom v ZDA, kjer še vedno prodajo več kot polovico vse proizodnje, niso mogli razposlati že izdelanih avtomobilov. Takšnih je bilo kar 1.400.

Ustanovitelj Tesle Elon Musk je tako po objavi rezultatov hitel miriti investitorje, naj zaupajo v družbo, saj je njeno finančno stanje precej boljše od trenutnih izgledov. Napovedal je, da družba povsem sledi smernicam, po katerih se nameravajo v 10 letih približati dobičkonosnim številkam, ki jih denimo danes izkazuje Apple. Delnica Tesle je v četrtek vseeno upadla za več odstotkov pod magično mejo 200 dolarjev (176 evrov). Pravi čas za nakup?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.