Avto
102670 ogledov

Kazni v prometu po novem: To je pred nekaj urami sprejela vlada

Covid-19, koronavirus, policija Epa
Vlada na eni strani znižuje kazni za prekoračitev hitrosti, na drugi pa zvišuje kazni za uporabo telefona.

Vlada je v državni zbor poslala Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravilih cestnega prometa. "Zvišujejo se kazni za uporabo telefona, znižujejo pa kazni za prekoračitev hitrosti," je povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec

Znižujejo se kazni za prekoračitev hitrosti v vseh območjih omejitev. "Sam sem zagovornik zniževanja kazni za prehitro vožnjo, ker menim in tudi po zgledu tujih držav, da korelacije med visokimi kaznimi in prometnimi nesrečami, smrtnimi žrtvami ni. Pomembno je, da vlagamo več finančnih sredstev v preventivo in kontrolo ter s tem ublažimo posledice," je dejal Vrtovec. "Naše kazni bodo zdaj evropsko primerljive, tudi s sosednjo Avstrijo."

Kaj se spreminja?

Minister je na tiskovni konferenci predstavil nekaj primerov kazni, ki jih prinaša novi zakon. Zvišuje s ekazen za uporabo mobilnega telefona med vožnjo, in sicer bo ta po novem 250 evrov in 3 kazenske točke

Na območju, kjer je hitrost omejena na 50 km/h, bodo po novem kazni za prekoračitev hitrosti sledeče:
- prekoračitev hitrosti od 0 do 10 km/h: 40 evrov (20 evrov polovička)
- prekoračitev hitrosti od 10 do 20 km/h: 120 evrov + 3 kazenske točke (60 evrov polovička)
- prekoračitev hitrosti od 20 do 30 km/h: 250 evrov + 5 kazenskih točk (125 evrov polovička)
- prekoračitev hitrosti od 30 do 40 km/h: 500 evrov + 7 kazenskih točk (250 evrov polovička)
- prekoračitev hitrosti od 40 do 50 km/h: 750 evrov + 9 kazenskih točk (375 evrov polovička)

Pri prekoračitvi hitrosti v območju, kjer je hitrost omejena na 30 km/h, so kazni sledeče:
- prekoračitev hitrosti od 0 do 10 km/h: 40 evrov (20 evrov polovička)
- prekoračitev hitrosti od 10 do 20 km/h: 130 evrov (65 evrov polovička)
- prekoračitev hitrosti od 20 do 30 km/h: 500 evrov + 7 kazenskih točk (250 evrov polovička)
- prekoračitev hitrosti več kot 30 km/h: 1200 evrov in odvzem vozniškega dovoljenja.  

Napoved, da vlada na tiho predlaga znižanje kazni za nekatere prekoračitve hitrosti, je že pred časom vzbudila burne odzive. 

Novosti tudi na drugih področjih

Zakon uvaja tudi možnost zavijanja desno ob rdeči luči v križiščih, ki so pregledna. Križišča bodo primerno označena. Ureditev bo po ministrovih besedah sprostila desni pas in omogočila večjo pretočnost v mestih. 

Pomembna novost se uvaja tudi na področju e-skirojev. »E-skiroje opredeljujemo kot lahka motorna vozila,« je pojasnil minister. To pomeni, da je z njimi dovoljena vožnja po kolesarskih poteh ali ob desnem robu cestišča, ne pa po prostoru, namenjenem pešcem. Uporaba e-skirojev je dovoljena od 14. leta naprej, do 18. leta je obvezna uporaba čelade. 

Danes je bila podpisana tudi pogodba o uvedbi avtocestne policije. Po ministrovih besedah bo s tem zagotovljena boljša pretočnost na avtocestah, s tem pa tudi boljša varnost vseh uporabnikov. Sredi januarja stopa v veljavo tudi prepoved prehitevanja za tovornjake na odseku od Šentilja do Kopra. 

Telefoniranje med vožnjo Spremembe zakona Avto Vse to prinašajo spremembe prometnega zakona (alkoholiki, lahko ste mirni)

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • vzev 08:57 24.december 2020.

    Potem pa naj uveljavijo obvezno uporabo kamer s strani policistov. Ker sedaj si lahko policaj samo izmisli, da si imel telefon, pa si ne moreš več pomagati. Lahko se pritožiš, toda policistova beseda bo na sodišču vedno veljala več.

  • SVOBODA 18:16 23.december 2020.

    Razložite mi kazen pri prekoračitve za 0 (nič)..takompise lazen za prekoracitev od 0 do 10

  • vzev 18:10 23.december 2020.

    Pogovor s sovoznikom, ni problema. Jesti sendvič med vožnjo, ni problema. Jesti sendvič in se pogovarjati s sovoznikom ni problema. Imeti telefonski pogovor je pa za kazen. Ni nobene razlike med pogovorom s sovoznikom ali pogovorom po telefonu. Zakaj ne ...prikaži več ločijo že enkrat ali se pogovarjaš ali pa pišeš SMS-e. Ker to dvoje je ogromna razlika. Prvo sploh ne vpliva na vožnjo, pisanje SMS-ov je pa res za kazen, ker potem ne gledaš cesto.