Avto
52 ogledov

Zadete in pijane spustili za volan

Droge in vožnja Profimedias
Za potrebe študije v ZDA so iskali kandidate, ki so se nato pijani in "zadeti" usedli za volan.

Gre seveda za simulacijo, prostovoljci maliganov ter THC-ja niso v resnici odpeljali na cesto. Je pa zanimivo, da študijo izvaja ameriški Zvezni inštitut za zlorabo drog in ne kakšna privatna inštitucija.

Pri inštitutu so kandidatom naročili, naj popijejo različno količino alkohola ali pa naj se različno dobro "zadenejo" s kajenjem marihuane. Določenemu številu kandidatov so ponudili zgolj placebo "droge".

Tako podprti kandidati so nato morali na posebnem simulatorju vožnje prevoziti okoli 60 kilometrov dolgo pot, med katero so morali "vozilo" parkirati in se spopadati z različnimi običajnimi izzivi v prometu, tudi izogibanju udeležencem v nepredvidiljih situacijah. Na koncu testa so jim še odvzeli kri za nadaljnjo preiskavo in iskanje povezav med obnašanjem voznikov in stopnjo opojnih snovi v krvi. 

Izsledki še niso znani, bodo pa gotovo precej vplivali na vročo debato v ZDA, da bi morali splošno dovoliti uporabo marihuane. Tako zagovorniki uporabe sedaj navajajo še nekatere raziskave, ki da so pokazale, kako so "zadeti" vozniki lahko na cesti celo varnejši od ostalih. Prav tako naj bi bili redni konzumenti marihuane precej bolj sposobni za volanom kot pa tisti, ki marihuano pokadijo zgolj občasno. 

Mudi se jim

V ZDA je sicer uporaba marihuane v medicinske namene dovoljena v približno polovici od 50 zveznih držav, majhne količine pa so za osebno uporabo dovoljene v zveznih državah Washington in Kolorado, potem ko so to prebivalci izglasovali na referendumih. Zvezni zakonodajalci so sedaj pod pritiskom, da pripravijo smernice glede omejitev, ki bodo veljale glede uporabo marihuane v prometu in pri nadzoru prekrškarjev podobno kot to velja za alkohol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.