Avto
58 ogledov

Zakaj so čelade obvezne samo za otroke?

Zivljenje 20.05.13, kolo, kolesarjenje, kolesar, otrok, foto: shutterstock Shutterstock
Kolesarji so med bolj ranljivimi in ogroženimi prometnimi udeleženci, opozarjajo policisti, a zakon vseeno predpisuje, da morajo na kolesu obvezno nositi atestirano čelado le otroci, mlajši od 14 let.


"To polemiko sem spremljal podrobno. Mislim, da bomo največ storili s tem, da bomo odločitev o nošenju čelade prepustili vsakemu posamezniku. Tega ne bi uzakonil, ampak bi raje videl, da bi z nošenjem čelade starši in vsi drugi kolesarji naredili primer dobre prakse. S tem bi postopoma dosegli, da bi se vsi sami odločili, da bodo nosili čelado. Podobno se je zgodilo na smučiščih, kjer so redki odrasli, ki je ne nosijo,"
 o uzakonitvi čelad pravi strokovnjak za varno vožnjo in pobudnik preventivne kolesarske akcije 3 metre = OK Andrej Brglez.

Veliko vlogo pri tem imajo tudi starši. Otrok v četrtem razredu s pridobitvijo izpita za kolo prvič stopi v promet, naloga staršev pa je, da ga potem pravilno usmerjajo v varno vožnjo.

Vožnja naj bo sproščujoča

"Ko se družina odpravlja s kolesi na izlet, je obvezno, da je otrok (ali če jih je več) v sredini kolone, starša pa vozita spredaj in zadaj. Avtomobilistom je treba dati pravočasno vedeti, da smo na cesti, pri tem pa ne smemo zasesti celotnega voznega pasu. Otroci na cesti niso tako stabilni in lahko hitro zavijejo, zato mora imeti starš za njimi dovolj manevrskega prostora. Predvsem pa starši ne smejo otroka vseskozi ogovarjati s 'pazi avto, pazi to ...', ker pot sicer ne bo sproščujoča, otrok pa bo vožnjo s kolesom doživljal kot neko represijo," še pravi Brglez.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 16:17 29.november 2013.

    Lepo si tole preformuliral za svojo filozofijo . Več mrtvih je s čeladami zato , ker jih vsi nosijo . Daj no mal razmisel predno pišeš bedarije. Tudi več mrtvih je med TREZNII vozniki , kot pijanimi , pa jaz ...prikaži več predlagam , da se ukine meja alkota do te mere , dokler ne bo razmerje pol-pol . Ja to si ti rekel , ne jaz . Se ti zdi smešno ?

  • Žurnalček 16:11 29.november 2013.

    Tudi tale strokovnjak je iz Žlendrove šole. Pazi formulacijo" pri tem pa ne smemo zasesti celotnega voznega pasu " Zasedemo lahko toliko voznega pasu , kot je potrebno na posameznem odseku ceste , da se varno peljemo, pa tudi CEL ...prikaži večL VOZNI PAS če je potrebno. Kreten , a naj se vozim 60km/h 20cm od roba ceste , ko te pa pri tej hitrosti udari zračni val od vsakega vozila ki te prehiti in te premakne pol metra v desno in pol metra v levo !!Kaj ko bi tudi ti se sam ODSTOPIL ! Čelade pa obvezne za vse , ti pametnjakovič!

  • Skippy 08:40 26.julij 2013.

    Zakaj ni obvezna? Ker so države, ki so to uzakonile, zaznale celo rast poškodb. Enako je pri nas: 90% ljudi na kolesu ne nosi čelade, vendar 90% smrtnih žrtev predstavljajo kolesarji s čeladami. Ljudje, ko se počutimo varne, preprosto več tvegamo.