Avto
128 ogledov

Zapisnik in fotografije pomagajo

Sneg Shutterstock
Nevarno. Če vozilo pustite pod strmo streho, polno snega, nosite delno odgovornost tudi sami.

Sneg. Zima nas je obdarila z debelo snežno odejo, sneg pa se bo na strehah stavb in vejah dreves obdržal še dolgo. Ob taljenju lahko težke snežne plošče ali led padejo na vozilo in ga poškodujejo. Kako se zavarovati in kaj storiti, če nastanejo poškodbe?

Ne pod strmo streho

"Za škodo, ki nastane, če s strehe stavbe pade led ali sneg, je odgovoren imetnik stavbe oziroma tisti, ki mora na podlagi pogodbe v dogovoru z lastnikom poskrbeti za odstranitev snega s strehe," pojasnjujejo pri Zavarovalnici Triglav. "Če ima stranka sklenjeno zavarovanje polnega kaska, je najpreprosteje škodo kriti iz tega zavarovanja, če nima polnega kaska, pa lahko škodo uveljavlja od imetnika stavbe,” odgovarjajo pri zavarovalnici Grawe. Temu pritrjuje tudi Tina Kikelj iz odvetniške družbe BGK, ki poudarja, da mora tudi lastnik vozila storiti vse, da se škodi izogne. Če ob vremenu, ki kliče po zdrsih, voznik vozilo parkira pod strmo streho, polno snega, nosi delno odgovornost tudi sam.

"Zavarovanec naj v najkrajšem roku o škodnem dogodku obvesti zavarovalnico, priloži veljavno polico, vozniško in prometno dovoljenje ter na predpisanem obrazcu opiše nastanek in okoliščine dogodka. Fotografije in policijski zapisnik niso obvezni, so pa dobrodošla,” pojasnjujejo pri Zavarovalnici Maribor. Snežne nevarnosti, kot so odlomljene veje ali luknje, pretijo tudi na cesti.
“Dars je kot koncesionar države načeloma zadolžen za vzdrževanje avtocest. Od tega, kje in zakaj nastane škoda na cestišču, je odvisno, kdo je potencialno odgovoren zanjo. Tukaj gre lahko za višjo silo. Krivdo za to lahko nosi občina ali njen pogodbenik, ki je zadolžen za vzdrževanje in ne dokaže, da je storil vse, kar je bilo po predpisih ali pogodbi potrebno, da škoda ne bi nastala,” pravi odvetnica Kikljeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.