Avto
56 ogledov

Zapostavljene kljub praktičnosti

Primerjava manjših limuzin Žurnal24 main
Manjše limuzine. S ceno in prostornostjo mladim družinam pisane na kožo. Radi jih imajo tudi starejši kupci.

Praktični. Slovenci smo v zadnjem desetletju skorajda pozabili na manjše trivolumenske modele, zdaj pa se je ponudba manjših limuzin nekje do 4,6 metra dolžine pri nas znova razmahnila.

Deloma je za to krivo dejstvo, da nekateri proizvajalci Slovenijo štejejo med vzhodnoevropske trge, ki dobesedno norijo za tovrstno obliko, saj na zahodu tako priljubljenih in kompaktnejših kombilimuzin ne cenijo. Tudi škoda rapid in njegov brat seat toledo sta v prvi vrsti namenjena prodoru obeh znamk na globalne trge. Že v sosednji Avstriji pa denimo ne poznajo hyundai elantre, renault fluencea ali kia rio sedana.

Tudi večji pod 10 tisočaki

Slovenci se na bogatejšo ponudbo za zdaj odzivamo še previdno, čeprav so nekateri štirivratni modeli cenovno izenačeni ali le malo nad petvratnimi. Tako se za limuzinskega chevrolet avea in kia ria odloči le petina oziroma desetina strank, medtem ko je pri malo večjem chevrolet cruzu razmerje med različicama skoraj izenačeno. Pri nas se kljub nižji ceni v primerjavi z modelom mégane renault fluence (še) ni prijel, zanimivo pa bo videti, kako se bodo odrezali škoda rapid, peugeot 301 in citroën elysée, pri čemer sta zadnja kljub velikosti ohranila vstopno ceno okoli deset tisočakov.

Ni potrebe po karavanu

Številni proizvajalci limuzinsko različico izpeljejo kar iz kombilimuzine. Še nedolgo so to počeli rokohitrsko, zato sta običajno trpela oblika zadka in udobje med vožnjo zaradi slabo prilagojenega podvozja. Danes je praviloma drugače, saj so tudi iz kombilimuzin izpeljane štirivratne različice oblikovno zelo skladne, udobje pa neokrnjeno. Prednost limuzine je na drugi strani precej večji prtljažnik, zato po karavanu sploh ni potrebno posegati, za marsikatero mlado družino pa povsem zadostuje kot prvi in edini avto pri hiši. Delno omejitev predstavlja le nekoliko ožja nakladalna luknja.

Komentarjev 1
  • Bizgec 12:35 12.februar 2013.

    Problem vseh majhnih limuzin je predvsem to, da ne mores prevazati tovora vecje dimenzije. Cim se mora prepeljati nekaj, kar ne gre lepo v prtljaznik, imas problem.