Avto
509 ogledov

Zaradi Slovenca škode od zdaj kot rolls-royci in mercedesi

Škodin logotip Miha Škoda
Grafični 3D-znaki, ki krasijo motorne pokrove avtomobilov so danes postali velika redkost. Mladi slovensk inovator Miha Škoda je prišel na zamisel, da bi v skladu s svojim priimkom izdelal znak, ki bi krasil motorni pokrov vozil znamke Škoda. Zdaj je idejo tudi uresničil in predstavil 3D znak, ki ga je mogoče kupiti.

"Zelo sem vesel, da se še kdo zanima za mlade inovatorje. Priimek je zgolj naključje, nisem še raziskoval zgodovine, ali smo kaj povezani z znamko Škoda. Se pa ne more vsak podpisati na avto," je pogovor za zurnal24.si začel Miha Škoda, ki je na idejo po izdelavi 3D znaka prišel že
pred 15 leti, ko je kot vajenec na servisu vozil Škoda prvič opazil staro obliko znaka na vozilih znamke Škoda iz 30. let prejšnjega stoletja.

V tovarni so mu pustili proste roke

"Že takrat se mi je zdel znak nekaj posebnega. Doma sem ga narisal in naredil grobi približek originala. Nato je stvar potihnila za kar nekaj let. Pred letom in pol sem z modifikacijo originalnega znaka, ki je sedaj na pokrovih vozil Škoda, dobil idejo, da bi zopet obudil znak in zlil stari model z modernim dizajnom. Namenjen pa je vsem (strastnim) ljubiteljem in poznavalcem te znamke, ki ima za seboj že bogato zgodovino," pravi ambiciozni podjetnik, ki je leta 2009 ustanovil podjetje Miha Škoda s.p., ki se nahaja v Veliki Račni pri Grosuplju in se ukvarja s trženjem in prodajo izdelkov iz lastnega razvoja.

Inovator je o svojem izdelku in namerah preko patentnega biroja obvestil matično tovarno Škoda na Češkem, kjer niso nasprotovali uporabi logotipa. "Pustili so nam proste roke", je dejal Škoda in pojasnil, da ni veliko možnosti, da bi tudi proizvajalec na serijska vozila vgrajeval njegove znake, saj gredo smernice tovarne trenutno v drugo smer.

Škodin logotip | Avtor: Miha Škoda Miha Škoda

Za tri modele vozil

Znak je namenjen za modele octavia III, rapid in superb III. Pritrditev znaka je zelo enostavna. Odstrani se obstoječi logotip, očisti lepilo in pritrdi nov model znaka. Pri montaži ni potrebna nikakršna predelava ali dodatna dela. Znak je iz aluminijaste zlitine, poliran in površinsko metaliziran. Je nerjaveč in je popolnoma ročno izdelan, od vlivanja do poliranja. Možni pa sta dve barvi, krom in črna.

Homologacija ni potrebna pravi Škoda in pojasnjuje: "Po strokovnem mnenju pristojne inštitucuije znak nima zakonske opredelitve in ne spada v kategorijo evidentiranih sprememb, saj ne poslabšuje vozne lastnosti vozila in ga je mogoče enostavno namestiti, homologacija ni potrebna."

Škoda zaenkrat ne razmišlja, da bi izdeloval znake tudi za druge avtomobilske znamke, saj je, kot za konec pravi inovator, za večino znamk težko narediti 3-D obliko:  "Je pa res, da sem velik ljubitelj te znamke avtomobila, zato tudi nisem raziskoval zgodovine drugih. Mogoče v prihodnosti, nikoli se ne ve."

Komentarjev 6
  • romy 22:14 27.december 2015.

    brez veze-nepotrebno in zastarelo,če pa že,pa samo za prestižne-Rolls.......

  • Dolfi 19:28 27.december 2015.

    Ampak samo v Sloveniji bojo prepovedani!

  • Avatar čavez
    čavez 16:22 27.december 2015.

    Ne vem kaj imajo pešci za delat na cesti.